Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 8. 10. 2019.

| Kultura

Priče domske dece - predstava “Kući” premijerno u Akademskom pozorištu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Univerzitet Niš Banovina
Pozorište je u zgradi Banovine; Foto: V. M. R.

Kamerna scena Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra večeras je od 21 sat rezervisana za premijeru predstave “Kući”, u režiji Davida Alića, rađena po tekstu Ljudmile Razumovske. Inače, ovo je prva od dve premijere koje publiku ovog oktobra očekuju u pozorištu SKC-a.

Na početku pozorišne sezone repertoar Akademskog postaje bogatije za predstavu “Kući”, koja će premijerno biti izvedena 8. oktobra. Reč je o komadu koji na scenu donosi priče iz domova za nezbrinutu decu.

Prateći tragičnu sudbinu odbegle dece iz domova za nezbrinutu decu, suočavamo se sa jednim surovim svetom koji ih okružuje - svetom ubistava, silovanja, narkomanije, nasilja, straha, bolesti, uživanja u smrti, preljube i vrlo malo smeha. Nažalost, taj svet nije samo napisan od strane Ljudmile Razumovske, već je i te kako stvaran. Leži pod našim nogama, u kanalizaciji i podrumima, te nam se zato čini i da ne postoji. No, u tom odvratnom svetu naši junaci su stvorili svoju porodicu - navodi reditelj predstave Alić.

Predstava govori o želji svakog čoveka za toplinom i porodicom.

U svakome od nas čuči potreba za porodicom, toplinom doma, majčinskom zagrljaju, pa kakva onda mogu biti deca kojima je ta ljubav oduzeta? I baš zato naši likovi postaju junaci, jer su se grčevito borili da u mraku koji ih okružuje pronađu svetlost, borili su se za svoj život i svoj dom. U svakoj generaciji ovi ljudi postoje; tu su kao senka iz podzemlja koja vapi da bude prihvaćena. I ne, nikada nije problem u njima već u nama, jer ako mi svoj porod lišimo ljubavi i topline doma, onda jedino mesto koje mogu nazvati Kućom jeste Smrt - objašnjava Alić.

Uloge tumače Barbara Savić, Nikola Stevanović, Igor Ivanovski, Marko Stojanović, Anastasija Rančić, Petar Ščepihin, Emilija Cvetković i Milan Koković. Koreografiju je radila Danica Ničić, majstor svetla je Nevena Petković, a majstor tona je Aleksa Ristić.

Inače, ovo je jedna od dve premijere Akademskog pozorišta ovog oktobra. Sledeća je predstava “Miris života unazad”, u režiji Dušana Matejića, rađena po motivima romana “Život je pred tobom” Romena Garija. Prvo igranje zakazano je za 29. oktobar od 21 sat.

Inače, karte, kao i do sada, svi zainteresovani mogu kupiti u agenciji Travego (Koste Stamenkovića br. 5) ili od 20 sati u pozorištu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: