Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 28. 6. 2021.

| Kultura

Priznanje "Arhitekta Aleksandar Radović" dodeljeno Ani Momčilović Petronijević

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
nagrada
foto: Fondacija "Arhitekta Aleksandar Radović"

Profesorka Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Ana Momčilović Petronijević, koja je sa samo 29 godina stekla zvanje doktora nauka, ovogodišnji je laurat nagrade "Arhitekta Aleksandar Radović". Ovo priznanje se dodeljuje sa ciljem da postakne mlade arhitekte i konzervatore da se bave kulturnim nasleđem, ali i da ih istakne kao pojedince zbog dosadašnjeg zalaganja u ovoj oblasti.

Nagradu je po peti put dodelila Fondacija koja nosi ime jednog od najplodonosnijih srpskih arhitekata-konzervatora Aleksandra Radovića.

Navode da je Ana radila u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš i stekla zvanje konzervatora, a sada predaje na predmetima u naučnoj oblasti Istorija i teorija arhitekture i umetnosti.

Objavila je više od 50 naučnih i stručnih radova. Autor je udžbenika „Istorija arhitekture I, razvoj arhitekture starog veka.“, koji joj je i doneo ovo priznanje, s tim što se može slobodno reći da je i sve ostalo što je napisala ima zaista veliki znaačaj za očuvanje nepokretnog kulturnog nasleđa - kažu u Fondaciji.

Fondacija je prilikom dodele nagrade obeležila i 5 godina rada. U ovom periodu izdali su 7 publikacija, organizovali izložbe i konferencije, volonterske kampove i letnje škole, a dobila je i priznanje koji dodeljuju Savet Evrope i Evropska komisija u okviru Dana evropske kulturne baštine, 2019. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: