Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:46, 14. 12. 2019.

| Kultura

Priznanje za književni opus Vranjancu Miroslavu Ceri Mihailoviću

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Miroslav Cera Mihailović
Druga nagrada Mihailoviću za celokupni književni opus: foto: Književna zajednica "Borisav Stanković"

Plaketom Udruženja književnika Srbije, sa likom Sime Matavulja, prvog predsednika ovog udruženja, nagrađen je Miroslav Cera Mihailović, književnik iz Vranja, za celokupan književni opus nakon pola veka rada. Priznanje imponuje, a rad nije bio uzalud, rekao je pesnik za Južne vesti.

Mihailoviću je nagrada uručena danas, na skupštini Udruženja književnika Srbije u beogradskom Domu vojske. Svakako da imponuje takva vrsta priznanja, kaže Mihailović, koja dolazi od kolega pisaca iz strukovnog udruženja.

Kada postoji svest o tome da je stiglo vreme podvlačenja crte onda su takve stvari donekle očekivane, satisfakcija svega toga je da se vidi da se nije gotovo pola veka radilo uzalud. Ipak je imalo nekakav značaj i odjek - kaže Mihailović.

UKS Plaketa UKS-a sa likom Sime Matavulja; foto: Književna zajednica "Borisav Stanković" Vreme je, kaže, jedini merodavni sudija koji ne greši.

Ja sam ubeđen da ako nešto jesto relevantno ne može se utajiti i sprečiti da postane vidljivo. Ono što se utapa u mnoštvo ujednačenih glasova, to će nestati - kaže Mihailović.

Dodaje, da je mišljenje struke nepodeljeno i da država ne vodi računa o kulturi uopšte samim tim što se iz budžeta izdvaja toliko malo za kulturu, a da je pogotovo književnost u nezavidnom položaju.

Miroslav Cera Mihailović, pesnik je za odrasle i decu, osnivač “Borine nedelje” u Vranju, urednik Književne zajednice Borisav Stanković, član Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva i saradnik Matice srpske.

Napisao je knjige Padanje sa dna, Trči narod, Kraj će kaže, Sol na ranu, Nije nego, Prilike su takve, Dlaka na jeziku...

Za književni opus dobio je i prošle godine nagradu Zlatni prsten koju dodeljuju Izdavačka kuća Feniks i Fondacija za kulturnu i naučnu prezentaciju Makedonija prezent iz Skoplja.

Udruženje književnika Srbije najstarije je književno udruženje kod nas, formirano na početku 20. Veka. Prvi predsednik udruženja bio je Simo Matavulj, a među prvim članovima su Jovan Dučić i Aleksa Šantić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: