Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 4. 5. 2021.

| Kultura

Profesor kontrabasa komponovao više od 40 himni za sportske klubove u zemlji i inostranstvu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Miljković
Aleksandar Miljković profesor kontrabasa, komponovao preko 40 himni za sportske klubove i selekcije; Foto: A. M.

Ljubav prema sportu i muzici doveli su Aleksandra Miljkovića, profesora kontrabasa iz Beograda, a rodom iz Kuršumlije, do stvaranja preko 40 zvaničnih himni za mnoge sportske klubove u zemlji i inostranstvu. Miljković je komponovao i himnu lokalnog kluba FK Kosanica, a u znak zahvalnosti Sportski savez u Kuršumliji mu je pomogao oko izdavanja knjige "Od muzike do sporta".

Autor kaže da se u knjizi "Od muzike do sporta" nalaze sva priznanja koja je dobijao za svoj rad prethodnih desetak godina, u želji da ostavi trag za sve što je svojim humanitarnim angažovanjem postigao, jer kako tvrdi ni jednu himnu koju je komponovao, nikome nije naplatio. priznanje Priznanje Internacionalne kuće slavnih boksa i kontaktnih sportova; Foto: A. M.

Spojio sam dve velike ljubavi, prema muzici i sportu. Komponovao sam himne za veliki broj selekcija, klubova, Sportskih saveza. Kao veliki zvezdaš koji je od malih nogu sa ocem Blagojem pratio utakmice voljenog kluba, komponovao sam himne za gotovo sve sekcije Crvene zvezde – ističe Miljković.

Dodaje da je posebno ponosan na himnu koju je komponovao za fudbalski klub Real Emirati iz Gane, a u znak zahvalnosti ovaj klub od 2020. organizuje fudbalski turnir "Trofej Aleksandar i otac Blagoje Miljković".

U knjizi "Od sporta do muzike" nalaze se dokumenta, zahvalnice i priznanja koje je Miljković dobijao za svoj rad, između ostalog i priznanje za himnu koju je napisao za kuću slavnih švajcarskog rukometa, Internacionalnu kuću slavnih boksa i kontaktnih sportova, himne FK Jagodine i OFK Beograda.

Priznanja i na profesionalnom planu

Pored komponovanja Aleksandar Miljković predaje kontrabas u  muzičkoj školi Stanković u Beogradu i na Internacionalnoj Muzičkoj Akademiji na Braču.

Diplomirao je kontrabas u Beogradu kao i na švedskoj Kraljevskoj akademiji u Stokholmu, a magistrirao u Španiji na Konzervatorijumu u Salamanki. Završio je i umetničku školu u Mičigenu.

Dobitnik je mnogih nagrada, a njegova dosadašnja karijera ispisana je brojnim  koncertima u Srbiji, Hrvatskoj, Americi, Švedskoj i Španiji.

Miljkovićeva knjiga “Zbirka komada za kontrabas” prodata je u više zemalja sveta i predstavlja izuzetan uspeh ne samo za autora, već i za srpsku muzičku scenu koja se na ovakav način promoviše van granica naše zemlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: