Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 15. 4. 2013.

| Kultura

Program filmskog festivala "Slobodna zona"

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Hana-Arent-1.jpg
Scena iz filma "Hana Arent"

Projekcijom filma "Hana Arent" u utorak, 16. aprila, u Niškom kulturnom centru počinje turneja Festivala "Slobodna zona" u Nišu.

Tokom 3 dana biće prikazano 5 dokumentarnih filmova koji su sa poslednjeg izdanja festivala izabrani glasovima publike.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Program 

  • utorak, 16. april u 19:00

"Hana Arent"
Najnoviji film nemačke rediteljke Margaret fon Trote gledaoce će upoznati sa odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. Radnja filma smeštena je u šezdesete godine XX veka kada se održava suđenje nacističkom zločincu Ajhmanu o kome Arent izveštava za američki magazin "Njujorker". Očekujući da na optuženičkoj klupi pronađe čudovište, ova filozofkinja nemačko-jevrejskog porekla postaje iznenađena Ajhmanovom ravnodušnošću i formuliše svoju čuvenu tezu o banalnosti zla.

  • utorak, 16. april u 21:00

"Ponovo zajedno" ("Deset godina nakon rata"), Norveška, 2011.
Film Juna Haukelanda, prikazujući susrete grupe albanskih i srpskih studenata koji su se desili u dva maha (jedan neposredno pred bombardovanje 1999. i drugi 10 godina kasnije) preispituje mogućnost dijaloga između mladih ljudi čiju su prošlost odredili ratni sukobi na Kosovu.

  • sreda, 17. april u 19:00 Marli scena iz filma "Marli"

"Marli", SAD, Velika Britanija, 2012.
Dokumentarac "oskarovca" Kevina Mekdonalda, "Marli" predstavlja novi uvid u neobičnan i tajanstven život muzičkog velikana Roberta Nesta Marlija koga svi znamo kao Boba Marlija. Ovim impresivnim dokumentarcem reditelj gradi spomenik čuvenom muzičaru, koristeći do sada neobjavljene arhivske snimke sa njegovih koncertnih nastupa, intervjue sa muzičarevim prijateljima, saradnicima i kolegama, kao i članovima porodice.

  • četvrtak, 18.april u 19:00

"Gospodin Lazar", Kanada, 2011.
Film Filipa Falardoa "Gospodin Lazar", nominovan za "oskara" za najbolji strani film, jeste dirljiva priča o đacima koji su potrešeni smrću omiljene nastavnice i njihovim strategijama suočavanja sa patnjom zbog iznenadnog gubitka. Gospodin Lazar, pedesetpetogodišnji imigrant iz Alžira pomaže učenicima da prihvate gubitak, ali istovremeno uči da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost.

  • četvrtak, 18.april u 21:00

"Nije ti život pjesma Havaja", Hrvatska, 2011.
Dokumentarac hrvatske rediteljke Dane Budisavljević "Nije ti život pjesma Havaja" u kome se kroz rituale porodičnih ručkova na duhovit i diskretan način govori o potrebi za razumevanjem i prihvatanjem od strane najbližih. Pet godina nakon poslednjeg zajedničkog susreta, rođendanska proslava ponovno okuplja članove obične četvoročlane porodice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: