Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 20. 5. 2016.

| Kultura

Programi na 20 lokacija u Nišu u “Noći muzeja”

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
izlozba
U Paviljonu izložba o starom građanskom Nišu; foto: FB Galerija SLU

Brojnim izložbama, koncertima, pokretnim muzejom poezije, književnim večerima i radionicama koje će biti održane u niškim galerijama, školama, pozorištima i bibliotekama biće u subotu 21. maja obeležena 13. “Noć muzeja”.

Niš je jedno od više od 40 mesta u Srbiji gde će ustanove kulture otvoriti svoje prostore i organizovati raznolika dešavanja od 17 do jednog sata iza ponoći.

Zainteresovani će moći da posete 19 lokacija u Nišu, a Južne vesti prenose kompletan program.


1. Galerija “Srbija”

U ovom prostoru posetioci će moći da vide izložbu slika Miroljuba, Katarine i Olge Đorđević. Od 22 sata nastupiće Gudački kvartet studenata i saradnika Fakulteta umetnosti.

2. Paviljon u Tvrđavi

Izložba „Moj muzej moj grad“ koja kroz razglednice, fotografije, slike i i privatnu dokumentaciju pedesetak niških porodica pokazuje istoriju Niša od kraja 19. veka do sredine 20. veka. Od 20:30 karikaturista Saša Dimitrijević će raditi portrete posetioca, a u 22 sata je nastup hora „Gracija”.

3. Galerija “Salon 77”

Posetioci će u ovoj galeriji moći da pogledaju izložbu grafika Slobodana Radojkovića, a od 19:30 će nastupiti učenici niže i srednje Muzičke škole.

4. Oficirski dom

U nedavno rekonstrusanom Oficirskom domu biće izložebe grafike iz ciklusa „Džez“ Anria Matisa. Kada je u pitanju prateći program od 18 sati sviraće saksofonista Rista Trajović, umetnik Aleksandar Blatnik će od 20 sati raditi portrete posetilaca, a od 22 je nastup orkestra „Moba“ sa vokalnim solistom Isidorom Jovanović.

5. Projekat “Književnom stazom Branka Miljkovića” (više lokacija)

Knjizevnom-stazom-Branka-Miljkovica-Program-str-1 Niški kulturni centar pripremio je za Noć muzeja projekat “Književnom stazom Branka Miljkovića” čiji je koncept upoznavanje životne i književne biografije princa srpskih pesnika obilaskom i upoznavanjem sa mestima i toponimima grada koji su značajni za stvaralaštvo i književno izrastanje Miljkovića.

Oni koji će se sa naratorima i kustosima Pokretnog muzeja književnosti kretati ulicama grada Niša i slušati uzbudljivu priču o mitologiji poezije i života Miljkovića, upoznaće mesta gde je nastajala njegova velika poezija. Šetnja traje manje od dva sata.

Plan kretanja:
19 sati - Gimnazija “Stevan Sremac”
19:30 - bista Branka Miljkovića ispred Narodnog pozorišta - čitanje Brankove poezije
20 sati - dvorište Biblioteke “Stevan Sremac”
20:30 -  mala sala Niškog kulturnog centra - Dramski prikaz Brankovog intervjua i književno-muzičko veče niškog kluba „Prejaka reč“

6. Galerija “Art 55”

U sklopu manifestacije „Noć muzeja“ u Galeriji Art 55 biće otvorena izložba savremene bugarske grafike od 20 sati. Izložba “Greyscale” obuhvata radove dvadeset bugarskih likovnih umetnika  nezavisno od toga što su ta dela stvorena sredstvima različitih štampanih tehnika. Georgi-Yankov

7. Galerija Društva arhitekata Niša

U galeriji koja se nalazi u Ulici Generala Milojka Lešjanina broj 52 od 19 sati biće otvorena izložba “Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu 1918-1941”, dok će od 20 sati biti održano predavanje “Arhitekture filijale državne hipotekarne banke u Nišu”.

8. Istorijski arhiv

U niškom arhivu biće otvorena izložba “Nišlija Svetislav Tisa Milosavljević – banjalučki Perikle” koja će osvetlili životni i profesionalni put rodjenog Nišlije o kome se u Nišu malo zna.

Tisa Milosavljević bio je prvi ban Vrbaske banovine koji je iza sebe ostavio dubok graditeljski trag – u to vreme podignuto je više od 100 škola, Banski dvor u Banjaluci, Narodno pozorište i mnogo drugih objekata, zbog čega je u Banjaluci zaslužio laskavu titulu banjalučki Perikle.

9. Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla”

Gostujuća izložba Muzeja “Nikole Tesle” obuhvata veliki broj do sada nepoznatih fotografija, naslovnih strana naučno-popularnih časopisa, izuzetno zanimljivih članaka, intervjua i drugih dokumenata koji svedoče o plodnoj saradnji Nikole Tesle i Hjuga Gernsbeka.

10. Caffe “Preduzeće Splunge“ (Davidova 9)

Dečja likovna radionica ,,Maja i Nina“ izlaže dečje radove koji su nastali u 2015. i 2016. godini. noc-muzeja-plakat

11. “Hipi dolina”

U Ulici Generala Tranijea koja je nekada bila popularna po nazicu “Hipi dolina” nastupiće grupe ''Tomi & Friends'', ''Take a walk'' i ''Benny Brickmann band”. Ovi izvođači će, kako kažu, svirati muziku sentimentalnog vremena - šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina.

12. Građevinsko-arhitektonski fakultet

U holu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta biće otvorena izložba “Enterijer 16 – Enterijer stambenih i javnih prostora”.

13. “Zdrava Tvrđava”

Na platou ispred Letnje Pozornice u Tvrđavi biće održana grupna izložba radova dečije radionice “Zdrava Tvrđava”. Postavka sadrži radove dece uzrasta od pet do dvanaest godina.

14. Narodna biblioteka „Stevan Sremac”

Od 20 sati u dvorištu Biblioteke biće organizovano pesničko veče pod nazivom „Pesma živi” na kome će učestvovati brojni pesnici iz različitih književnih klubova i društava kako Niša, tako i okolnih mesta.

U holu Biblioteke posetioci će moći da pogledaju i izložbu radova japanskog umetnika Tamenakea Jošihatsua.

15. MusicLand Studio

U prostorijama Muzičko kreativnog centra MusicLand Studio – Niš, u Ulici Svetozara Markovića broj 10, biće izloženi radovi polaznika muzičko-kreativne radionice i nastupiće polaznici ovog centra.

16. Umetnička škola

U niškoj Umetničkoj školi biće izložebi radovi učenika svih smerova, biće održana radionica likovne grafike (od 18 do 23 sata), radionica eko-dekupaža (od 18 do 21 sat), radionica izrade gipsanih odlivaka (od 18 do 21 sat) i radionica animacije (od 18 do 21 sati). U 21 sat biće održana modna revija sa radovima od recikliranog materijala.

17. Škola mode i lepote

galerija milica Umetnici slikaju za vas ispred ateljea "Milica"U ovoj niškoj školi biće održana izložba likovnih učeničkih radova i izložba učeničkih umetničkih fotografija. Od 20 sati biće održana modna revija odevnih komada, od 20:30 revija frizura, a od 21:15 audio vizuelni performans.

18. Atelje - Galerija “Milica”

U ovom galerijskom prostoru u Ulici 7. juli posetioci će moći da vise slikanje ikona, ručno duborezanje i ispisivanje kaligrafije. U 19 sati biće otvorena prva samostalna izložba Jovana Vučića, a u 18 sati počeće pesničko veče “Niškog pesničkog kruga”.

19. Galerija “Šukletović”

U galeriji koja se nalazi u Dušanovom bazaru posetioci će moći da uživaju u delima nastalim u toku 2015, kao i delima iz ranijih godina.

20. Logor Crveni krst

Program u Logoru trajaće od 12 sati do 2 posle ponoći. Biće otvorena izložba fotografija "Zlatniš", promocija knjige "Niški incident", održana projekcija filma "Priča o slobodi"; održan okrugli sto o zaštiti kulturno-iskorijskog nasleđa Niša, predavanje "Oružje u srednjem veku" i prikazan snimak predstave "Besane noći". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Paviljon u Tvrdjavi

    11:47 // 22. 5. 2016.

    Karikaturista nije bio...

  • Lektor

    19:58 // 21. 5. 2016.

    "...karikaturista Dimitrijevic ce raditi karikature posetiLACA", genitiv mnozine!...

  • Goran Stankovic

    15:12 // 21. 5. 2016.

    Poštovani, Noć muzeja od svojih početaka traje samo jedno subotnje veče u maju. Možda je njena posebna draž upravo u tom bogatstvu dogadjaja i izboru koji svaki gladalac treba da učini. Ali, u pravu ste, to je samo jedno veče "bogate trpeze", pravo pitanje je zašto Niš barem približno nema takvo bogatstvo kulturne ponude ostalih 364 dana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: