Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 23. 5. 2024.

| Kultura

Projekat prokupačkih učiteljica spojio učitelje i đake na Balkanu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
sokolović, babić
Učiteljice iz Prokuplja osmislile međunarodni projekat; Foto: Lj. S.

Motivisanje učenika za čitanje, pisanje i aktivno slušanje, razvijanje ljubavi prema narodnoj i umetničkoj književnosti, kao i podsticanje mašte i kreativnosti učenika deo je međunarodnog projekta “Pišem ja, pišeš ti” koji su osmislile učiteljice iz Prokuplja Jelena Babić iz OŠ “Milić Rakić Mirko“, Ljiljana Sokolović iz OŠ "Nikodije Stojanović Tatko“ i Dušanka Vujičić iz OŠ "Ratko Žarić“ iz Nikšića u Crnoj Gori. Projekat je sa mnogobrojnim saradnicima realizovan na evropskoj platformi eTwinning.

Ljiljana Sokolović, jedna od autora kaže da je projekat okupio 21 nastavnika iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije, a sve sa ciljem ohrabrivanja i motivisanja učenika za čitanje, pisanje i aktivno slušanje. učiteljice Učiteljice Ljiljana Sokolović i Jelena Babić predstavile svoj projekat; Foto: Lj. S.

Fokus je bio na razvijanju ljubavi prema narodnoj i umetničkoj književnosti, stvaralačkom radu, podsticanju mašte i kreativnosti, kao i razvijanju empatije i društveno odgovornog ponašanja. U današnje vreme, koje je prepuno digitalnih izazova, želele smo da osnažimo i podstaknemo na dalji razvoj veštinu slušanja, govora, pisanja. Sve one su u službi kreativnog stvaralaštva, podržane i potpomognute silinom reči pesnika i pisaca za decu, stvarnim osobama, dečijim savremenicima - kaže Sokolović.

Učenici iz Srbije i okruženja među kojima su bili i osnovci iz prokupačkih škola “Milić Rakić Mirko” i “Nikodije Stojanović Tatko” su kroz tri zadatka imali priliku da se upoznaju sa narodnom i umetničkom književnošću, čuju savremene autore iz svog okruženja i samostalno kreiraju literarna dela koja su predstavljena kroz pisane materijale.

Pored podrške iz porodica učenika, projekat su podržali i pisci za decu poput Vlaste Cenića, Stefana TićMija i Anite Pešić, koji su učenicima pružili važne savete i ohrabrenje za dalji rad. Deci će njihov savet, izjava i primer biti svetlo koje se izdvaja, putokaz u mnoštvu drugih i drugačijih. Topla priča iz detinjstva starijeg člana porodice utvrdiće veru u dobrotu i pobedu pravde, podstaknuće maštu i otvoriće vrata ka novim čudesima. Podstaknuti takvim pokretačima, deca će stvarati svoje priče, pesme, bajke, jedinstvene i lične. Kroz stvaralaštvo rastu i ostaju deca. To je ono što smo želele da postignemo ovim projektom - dodaje Sokolović.

Tokom trajanja projekta učesnici su obeležili nekoliko važnih datuma, uključujući Dan svesnosti o buloznoj epidermolizi, Međunarodni dan bezbednosti na internetu i Svetski dan pričanja bajki.

Sakupljeni dečji literarni radovi nastali tokom projekta su u pripremi za štampu kao zbornik, koji će se prodavati u humanitarne svrhe za pomoć u lečenju "dece leptira".


Učiteljice iz Prokuplja do sada više puta nagrađivane za svoj rad i inovacije

Prokupačke učiteljice Ljiljana Sokolović i Jelena Babić više puta su do sada dobile prestižna priznanja i nagrade za svoj inovativni rad sa đacima.

Njihov projekat "Magična jabuka" koji povezuje nauku, tehniku i kreativnost izabran je kao jedan od četiri najbolja projekta na festivalu “Nauka na sceni”, u konkurenciji 200 radova koji se tiču razvijanja veština pisanja, govora, čitanja i slušanja kod učenika, tri učiteljice iz Prokuplja među kojima su Jelena i Ljiljana i jedna iz Surdulice predstavljale su jug Srbije na interaktivnom projektu Zavoda za unapređenje obrazovanja u Beogradu na temu “Srpski jezik - moj maternji jezik”. Za objavljivanje u Zborniku radova Zavoda odabrano je 80 aktivnosti, među kojima su i radovi učiteljica sa juga.

Na međunarodnom konkursu prosvetnih radnika koje je raspisalo Udruženje prosvetnih nastavnika iz Makedonije, učiteljice Jelena Babić i Ljiljana Sokolović nagrađene su pohvalnicom i blagodarnicom. Nagrađeni radovi ovih učiteljica našli su se u prvoj elektronskoj zbirci posvećenoj Ćirilu i Metodiji.

Učiteljica Jelena Babić je sa pesnikom Slavkom Demirovićem autor prvog slikovnog srpsko-romskog rečnika "Na krilima vetra" u kome se nalazi oko 170 pojmova prilagođenih deci predškolskog uzrasta i mlađim osnovcima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Više zaradi suncobran u Crnoj Gori nego radnik u Srbiji, sramota!

Sramota Čitalac

Tekst: Leskovačka opozicija: Zahtevi radnika opravdani, problem nije rukovodstvo, već država

Pronađite nas na: