Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 13. 7. 2019.

| Kultura

Projekcija "Live Aid"-a ispred niškog Džez muzeja, na njegovu 34-godišnjicu

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
bob geldof
Prvi put će nastupiti u Srbiji; foto: Promo

Večeras, 13. jula od 20 sati ispred Nišvil džez muzeja u niškoj Tvrđavi biće emitovan koncertni program "Live Aid"-a, koji je pre 34 godine ucrtao današnji dan kao onaj kada je muzika promenila svet. Ovaj planetarni muzički događaj sakupio je preko 150 miliona funti za gladne u Africi i okupio neke od najvećih imena iz sveta muzike.

Nišvil ove godine ima posebnu motivaciju za obeležavanje godišnjice "Live Aid"-a, s obzirom na to da će inicijator ovog projekta Bob Geldof sa svojim sastavom nastupiti na zatvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala, 11. avgusta. Ovo će biti prvi koncert irskog muzičara u Srbiji.

Nišville džez festival čestita jubilej inicijatoru i glavnom organizatoru ovog istorijskog projekta Bobu Geldofu, i najavljuje tim povodom večerašnji program ispred Nišvile džez muzeja - kažu iz Nišvila.

Na planetarnom spektaklu pre 34 godine nastupila su neka od najvećih muzičkih imena svih vremena: Queen, U2, Bob Dilan, Fil Kolins, Stills, Nash and Young, Elvis Kostelo, te Boomtown Rats.

Iako je ostvario impresivnu muzičku karijeru i kao član sastava Boomtown Rats, ali i kao solista, Robert Frederick Zenon Geldof ostaće još dugo upamćen kao umetnik koji je u planetarnim razmerama učinio najviše za promociju ljudskih prava, skrenuo ogromnu pažnju na milione ugroženih u raznim delovima sveta i praktično kao pojedinac uspeo da obezbedi i konkretnu pomoć – možda i veću od mnogih međunarodnih institucija i organizacija kojima je humanitarni rad glavna aktivnost - navode iz Nišvila.

Glad i bolest koji su 1984. godine odneli na hiljade života u Africi, zbog čega su zvezde britanske muzike, pod imenom Band Aid, snimile singl Do they Know it`s Christmas Time. Singl je zaradio preko 8 miliona funti, a čitav prihod otišao je gladnima u Africi.

Kako se pokazalo, bila je to grudva koja je pokrenula možda najveću, a sigurno najlepšu, najhumaniju i najdirljiviju misiju u istoriji čovečanstva. Na “izazov” iz Evrope veoma brzo su reagovali i sa druge strane strane Atlantika, pa su najveće američke zvezde okupljene pod nazivom USA for Africa snimile pesmu We are the world koja je imala ništa manji uspeh - pričaju iz Nišvila.

Usledili su koncerti "Live Aid" na londonskom stadionu “Vembli”, stadionu “Džon F. Kenedi” u Pensilvaniji i još nekoliko zemalja, među kojima i Jugoslavija. Prenos ovih koncerata bio je među najgledanijim ikada, pošto se procenjuje da ga je pratlo bar 40 % svetske populacije.

Zbog ove humane misije Geldof je od Kraljice Elizabete Druge dobio titulu viteza, mada ga oslovljavaju sa Ser Bob Geldof, iako tu titulu nije mogao da dobije jer nije državljanin Ujednjenog Kraljevstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: