Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 19. 9. 2017.

| Kultura

Projekcije evropskih filmova u Pozorištu lutaka

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
filmska klapa
Projekcije 4 zapažena evropska filma u Nišu; foto: Flickr Tanjila Ahmed (ilustracija)

Još jedan ciklus ostvarenja evropske kinematografije, u organizaciji Kupina filma i Pozorišta lutaka, održaće se od 20. do 23. septembra. Ljubitelji filma moći će da pogledaju 4 ostvarenja u Lutkarskom.

Ulaznica za svaku projekciju košta 100 dinara, a prema rečima organizatora, reč je o promociji najboljih evropskih filmova, koji su imali zapaženo učešće ili bili nagrađivani na najznačajnijim festivalima. Plakat film Foto: Kupina

Prvog dana manifestacije 20. septembra u 20 sati zakazana je projekcija filma “Najsrećniji dan u životu Olija Makija”. Ovaj film je, navode, dobitnik glavne nagrade Un Certain Regard u Kanu. Prvenac Juha Kvosmanena je, dodaju, duhovita drama inspirisana obračunom između finskog boksera Olija Make i američkog šampiona Dejvija Mura.

Oli je momak sa sela i sve je spremno za njegovu pobedu, sve što treba da uradi je da izgubi na težini i usresredi se na meč. Međutim, Oli se zaljubljuje...

“Gospođica nemoguća” se prikazuje 21. septembra u 21 sat, a kako navode, ovo je priča o tinejdžerki koja ima neobičan pogled na svet.

Neki bi rekli da Aurora vodi krajnje dosadan život. Međutim, kada je reč o 13-godišnjoj devojčici sa nesvakidašnjim pogledom na dečake, školu, porodicu i prijatelje, život poprima obrise vesele psihodrame. Na pragu puberteta, svoju okolinu smatra ludom i iritantnom, naročito svoje roditelje koji žele da je pošalju u letnju školu i učitelja francuskog koji bezuspešno nastoji da je zainteresuje za staru literaturu - navode u sinopsisu.

Plakat film Foto: Kupina “Sangailino leto” je, prema navodima organizatora, senzualna poetska priča o turbulentnim adolescentskim emocijama dve tinejdžerke.

U Pozorištu se prikazuje 22. septembra u 20 sati.

Sedamnaestogodišnja Sangaile je opsednuta avio akrobacijama. Plaši se visine i nikad se nije usudila ni da uđe u kokpit aviona. Na letnjem avio mitingu u blizini njene kuće, sreće Auste, konobaricu u lokalnoj kantini, koja za razliku od nje živi svoj život punim plućima, ispunjena kreativnošću i odvažnošću

Poslednjeg dana ciklusa 23. septembra u 20 sati, filmofili će na velikom platnu moći da pogledaju italijanski film Đanfranka Rosija “Požar na moru” koji je, navode, apsolutni favorit ovogodišnjih festivala širom sveta i pobednik Berlinala.

Ovaj potresni dokumentarac prati preplitanje sudbina izbeglica iz Afrike i ribarske porodice na ostrvu Lampeduza koje je prva stanica izbeglicama na putu ka slobodi. Kroz slike pune poetskog značenja, Rosi osvetljava ove odvojene svetove, povezujući ih kroz lik doktora i kroz motiv mora, koje neke hrani, a druge ubija.

Više informacija o projekcijama možete videti na sajtu Kupine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: