Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 25. 9. 2023.

| Kultura

Projekti učitelja iz Prokuplja i Vlasotinca na internacionalnom festivalu u Finskoj

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
projekat učiteljice
Projekat učiteljica iz Prokuplja proglašen za jedan od četiri najuspešnija; Foto: Lj. S.

Projekat "Magična jabuka" koji povezuje nauku, tehniku i kreativnost, a osmislile ga učiteljice prokupačkih osnovnih škola Jelena Babić iz “Milić Rakić Mirko” i Ljiljana Sokolović iz "Nikodije Stojanović Tatko" izabran je kao jedan od četiri najbolja projekta na festivalu “Nauka na sceni”. Sa juga Srbije nagrađen je i projekat “Fizika kao bajka“ Osnovne škole “Siniša Janić" iz Vlasotinca, autorski rad nastavnika Dragana Golubovića i Slaviše Šušulića.

U konkurenciji 45 projekata osnovnih i srednjih škola iz Srbije i Crne Gore, među najuspešnijima su se plasirale i po jedna škola iz Novog Sada i Beograda, pa će svi zajedno predstavljati Srbiju na 12. internacionalnom “Science on Stage festivalu” koji se održava u martu 2024. godine u gradu Turku u Finskoj. sokolović, babić Učiteljice iz Prokuplja predstavljaće Srbiju na internacionalnom festivalu; Foto: Lj. S.

Radi se o takozvanom STEM projektu, koji u sebi sadrži oblasti vezane za nauku, tehniku, inženjering i matematiku. U saradnji sa koleginicom Babić odlučile smo da učestvujemo na projektu, koji je uključio angađovanje 30-ak deteta osnovne škole, a trajao je nekoliko meseci. Naš projekat “Magična jabuka” objedinjuje sve četiri oblasti i ima za cilj da podstiče decu na logičko zaključivanje, povezivanje, na korelaciju sa ostalim predmetima, a jabuka je bila osnovni motiv - pojašnjava Sokolović.

Kaže da su sa decom tokom projekta radili razne eksperimente gde su đaci mogli da uočavaju veze koje postoje u prirodi i pokrenu se na razmišljanje, uočavanje, povezivanje i učenje putem otkrića, iskustva i povezivanja poznatog sa nepoznatim.

Projekat učiteljica Babić i Sokolović izabran je na drugom festivalu "Nauka na sceni" koji je održan u Beogradu i pre svega je usmeren “od nastavnika ka nastavnicima”, a učesnici na tom festivalu mogu da dobiju inspiraciju za zanimljiv i inspirativan projekat koji mogu da predlože svojim kolegama za realizaciju u školama.

Učiteljice iz Prokuplja kažu da će imati čast i priliku da predstavljaju svoju zemlju, Prokuplje i svoje škole sa najboljim STEAM nastavnicima iz čak 35 zemalja na intenacionalnom festivalu u Finskoj.

Inače, ovo nije prvo priznanje za Ljiljanu Sokolović i Jelenu Babić za uspešan rad i zalaganje u prosveti i radu sa decom, jer su početkom godine u konkurenciji 200 radova koji se tiču razvijanja veština pisanja, govora, čitanja i slušanja kod učenika, učiteljice iz Prokuplja učestvovale na interaktivnom projektu Zavoda za unapređenje obrazovanja u Beogradu na temu “Srpski jezik - moj maternji jezik”.

Za objavljivanje u Zborniku radova Zavoda odabrano je 80 aktivnosti, među kojima su i radovi učiteljica iz Prokuplja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: