Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 21. 3. 2024.

| Kultura

Prokupačka Biblioteka obeležava 94 godine od osnivanja

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Biblioteka
Biblioteka u Prokuplju obeležava svoj dan; Foto: Lj. M.

Predstavljanjem rezultata rada, dodelom zahvalnica najvernijim čitaocima, druženje sa piscima za decu, kao i promocija knjige Pakrac autora Vladana Matijevića, deo su aktivnosti koje je prokupačka Narodna biblioteka “Rade Drainac” pripremila za obeležavanje dana te ustanove koji je zakazan za 22. mart.

Program počinje u 13:30 sati, kada će u čitaonici Biblioteke biti predstavljeni rezultati rada i uručene zahvalnice najaktivnijim članovima, a nakon toga sledi druženje sa piscima za decu u kojem učestvuju Biljana Stanojević i Srđan Živković. knjige Oko 100.000 knjiga u prokupačkoj Biblioteci; Foto: Lj. M.

Program se nastavlja od 15 sati kada je planirano “Popodne sa prijateljem Biblioteke” gde je planirana i promocija romana Pakrac autora Vladana Matijevića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Beogradski pobednik”. Na promociji će govoriti autor romana i direktor Biblioteke Dragan Ognjanović - kažu u toj ustanovi.

Biblioteka je zvanično osnovana 1930. godine, 1961. postala je matična za Prokuplje, 1973. je otvoreno Dečije odeljenje i te godine dobija ime Narodna biblioteka "Rade Drainac", a od 1994. godine postala je matična biblioteka za čitav Toplički okrug.


Bogat knjižni fond i članarina koja se nije menjala nekoliko godina

Knjižni fond Biblioteke je preko 100.000 knjiga i tokom prethodne godine bilo je upisano preko 2.400 aktivnih članova, što je nešto veći broj u odnosu na 2022. godinu.

Upis i članarina u prokupačkoj Biblioteci se unazad nekoliko godina nije menjala, iznosi 500 dinara za odrasle, deca plaćaju 300, a postoji i mogućnost kolektivnog upisa i tada je cena 300 za odrasle i 200 dinara za decu.

U Biblioteci podsećaju da postoje i povlašćene kategorije, pa besplatan upis imaju predškolci, učenici prvog razreda osnovne i srednje škole, dobrovoljni davaoci krvi, osobe sa invaliditetom, nezaposlena lica, trudnice i porodilje, korisnici usluga Centra za socijalni radi i stariji od 65 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    10:48 // 22. 3. 2024.

    Će ima li osveštanje novo kupljene škode?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: