Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 24. 10. 2018.

| Kultura

Prokupačka Biblioteka otvara ogranak u selu Donja Stražava

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Ognjanovic sa knjigama foto lj.m
3.750 naslova, kompjuter i internet biće dostupni meštanima u ovom prokupačkom selu; foto: Lj. M.

Kako bi bibliotekarske usluge približili i učinili dostupnim i seoskom stanovništvu, prokupačka Narodna biblioteka "Rade Drainac“ otvoriće u četvrtak istureno odeljenje u selu Donja Stražava. Prostorija će biti smeštena u zgradi Osnovne škole, a meštani ovog sela će u svojoj biblioteci imati i računar i internet koje će moći da koriste za svoje potrebe.

Za ogranak biblioteke u Donjoj Stražavi matična biblioteka je odvojila 2.750 knjiga, dok će predstavnici Radio Beograda, u okviru programske akcije „Knjiga solidarnosti“, uručiti još 1.000 knjiga.

Dragan Ognjanović, direktor prokupačke Biblioteke, podseća da je ova ustanova ranije imala ogranke u nekoliko sela, ali da je većina zatvorena zbog malog broja dece i ljudi u njima.

Osamdesetih godina počelo je zatvaranje ogranaka, jer se smanjio broj dece i stanovnika. Čitaonica i biblioteka su ostale samo u Maloj Plani i Žitnom Potoku. U njima i sada postoji određeni fond knjiga, samo je sve u stanju mirovanja. Planiramo da sledeće godine i to profunkcioniše i zaživi - rekao je Ognjanović.

Da bi ogranak biblioteke postojao, ističe Ognjanović, po zakonu je potrebno da ima preko 3.000 knjiga, što je u ovom slučaju ispunjeno, a fond knjiga za decu i odrasle je već izdvojen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VOJCA

    22:09 // 2. 11. 2018.

    S obzirom da imaju radnika vise nego Narodna Biblioteka Kine ;-0 Mogu u svakom selu da otvore u okolini po jedno istureno odeljenje ;-)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: