Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 24. 5. 2022.

| Kultura

Prokupačka Biblioteka raspisala konkurs za "Drainčevu nagradu"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
rade drainac
Raspisan konkurs za "Drainčevu nagradu" za najbolju knjigu pesama; Foto: Lj. M.

Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu "Drainčevu nagradu za poeziju", a koja će biti uručena tokom održavanja drugog dela "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju, poslednje nedelje avgusta.

Konkurs je otvoren do 10. jula, a za nagradu konkurišu zbirke pesama objavljene 2021. godine koje zainteresovani izdavači i autori mogu poslati na adresu prokupačke Narodne biblioteke "Rade Drainac", 21. srpske divizije bez broja.

Autori poezije sa prostora čitave Srbije dobrodošli da sa Topličanima uživaju u pisanoj reči i podsećanju na pesnika Rada Drainca, a na konkursu mogu učestvovati zbirke pesama čije je prvo izdanje objavljeno u toku prošle godine – kažu u prokupačkoj Biblioteci.

Inače, tradicionalna manifestacija "Drainčevi književni susreti" pokrenuta je davne 1966. godine i, ako se zanemari petogodišnji prekid od 1970. do 1975. godine, susreti su održavani svake godine.

Radojko Jovanović u književnom svetu poznatiji kao Rade Drainac, rođen je u selu Trbunju nadomak Blaca, 1899. godine, a bio je pesnik, pripovedač, romansijer, esejist, novinar i jedan je od tadašnjih najinteresantnijih pojava u srpskoj književnosti.

Neuredan način života i neadekvatno lečenje tuberkuloze umnogome su doprineli njegovoj ranoj smrti u 44. godini života.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: