Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 14. 9. 2021.

| Kultura

Prokupačka Biblioteka uvećala knjižni fond za 806 knjiga

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
knjige
Nove knjige izložene u holu Biblioteke; Foto: Lj. M.

Najznačajnije kapitalne knjige, od enciklopedija, sabranih dela i monografija, istorijskih, o poljoprivredi do knjiga za decu, dobila je prokupačka Biblioteka od nadležnog Ministarstva kulture i informisanja. Knjižni fond ove ustanove uvećan je za ukupno 806 knjiga, od čega je 505 za odrasle i 301 za decu, a ukupna vrednost je oko 640.000 dinara.

Direktor prokupačke Biblioteke Dragan Ognjanović ističe da se radi o redovnom otkupu knjiga koje nadležno ministarstvo donira bibliotekama širom Srbije, a radi se o kvalitetnim i vrednim knjigama čija je pojedinačna vrednost više hiljada dinara. Ognjanović sa knjigama Direktor Ognjanović sa novim knjigama; Foto: Lj. M.

Posebno bih izdvojio fond knjiga na Dečijem odeljenju, gde smo dobili značajan broj zanimljivih i vrednih naslova i stripova, kao i sve što je najznačajnije iz produkcije za decu prethodne godine. Imamo i dosta istorijskih knjiga, atlasa, od monografije "Blago Srbije", "Cara Dušana", "Sveti Sava", puno je zanimljivih beletrističkih knjiga – kaže Ognjanović.

Dodaje da će već u narednom periodu, zahvaljujući novcu iz gradske kase Prokuplja od oko 900.000 dinara, nabaviti još blizu 1.000 knjiga. knjige Veliki broj istorijskih knjiga, enciklopedija ii dešijih knjiga i stripova; Foto: Lj. M.

To su isključivo knjige koje ćemo nabaviti po želji naših čitalaca, odnosno ono što su oni tražili i imali želju da nabavimo. Takođe, ponovićemo i knjižni fond školskih lektira, očekujemo da ove godine uvećamo naš fond za ukupno 3.500 knjiga – dodaje Ognjanović.

U Biblioteci je trenutno upisano 1.700 članova, ali kako je već narednog meseca planiran besplatan upis prvaka, očekuju da će do kraja godine imati oko 2.000 čitalaca.

Zanimljivo je da se pojavom pandemije korone u Prokuplju čita upola manje nego ranije, pa umesto 40.000 do 50.000 izdatih knjiga godišnje, prošle i ove se broj iznajmljenih kniga kreće od 20.000 do 30.000.

Inače, prokupačka Biblioteka ima knjižni fond sa oko 90.000 knjiga, a ako se izuzme prošla i ova, godišnje se nabavi oko 4.500 knjiga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Des - pot

    14:52 // 14. 9. 2021.

    Prosečna cena knjige skoro 800 dinara! Da nije malo mnogo, ali kad ministarstvo kaže onda je tako!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: