Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 11. 10. 2023.

| Kultura

Prokupački Muzej obeležava 77 godina postojanja

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
muzej prokuplje
Muzej u Prokuplju obeležava 77 godina postojanja; Foto: Lj. M.

Brojnim aktivnostima, od organizovanog obilaska tvrđave na Hisaru, obilaska Spomen-parka i Sobe junaka Gvozdenog puka, do muzejske radionice za osnovce, prokupački Narodni muzej Toplice obeležava 77 godina postojanja i rada. Od 9 do 19 sati omogućen je besplatan ulaz za sve koji žele da obiđu stalne postavke u toj ustanovi.

U Muzeju kažu da će zvaničan program početi u 10 sati, kada je organizovan obilazak utvrđenja na Hisaru sa učenicima viših razreda prokupačkih osnovnih škola.

U 11:30 organizovano je stručno vođenje kroz Spomen sobu i Spomen park Gvozdenog puka, a od 15:30 učenicima drugog razreda Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko” organizovana je radionica “Praistorijske životinje” - kažu u prokupačkom Muzeju.


Muzej osnovan 11. oktobra 1946. godine

Narodni muzej Toplice osnovan je na prvoj sednici Akcionog odbora koja je održana 11. oktobra 1946. godine u kancelariji tadašnje Opštenarodne odbrane – Prosvetno odeljenje.

Na akcionoj sednici Okružnog muzeja januara 1947. godine odlučeno je da se Akcioni odbor proširi predstavnicima AFŽ-a i omladine Prokuplja koji su kasnije zajedno sproveli uspešnu akciju prikupljanja fotografija, dokumenata i trofeja iz NOB-a, a od tog materijala je za Dan boraca 4. jula u učionici današnje Osnovne škole "Nikodije Stojanović Tatko“ organizovana izložba posvećena palim borcima. zgrada muzeja hisar Prostorije Muzeja na početku bile na Hisaru; Foto: Narodni muzej Toplice

Gradski odbor opštine Prokuplje 1950. godine doneo je odluku da se deo zgrade na brdu Hisar (zadužbina dr Alekse Savića) adaptira i tu formira stalna muzejska postavka od prikupljenog materijala.

Prvu postavku činili su eksponati iz Drugog svetskog rata, odnosno fotografije, dokumenti i naoružanje. Pored te postavke formirana je i arheološko-numizmatička zbirka, kao i zbirka raznovrsne etnološke građe koja je prezentovala delove nošnje, drveno i keramičko pokućstvo.

Na Hisaru je Muzej bio nekih desetak godina, ali zbog nedostatka prostora, nedovoljne obezbeđenosti objekta i same njegove udaljenosti od grada, 1962. godine Sreski odbor Muzej premešta u centar grada u jednu od najstarijih zgrada, bivšu zgradu pošte čije su prostorije adaptirane za potrebe Muzeja.

Prelaskom u novo zdanje Muzej dobija naziv Narodni muzej Toplice, čime je njegova delatnost proširena na područje sve četiri opštine Topličkog okruga: Prokuplje, Kuršumliju, Žitorađe i Blace.

Zgrada Muzeja zbog svog monumentalnog izgleda, jedinstvenog u gradu, 22. marta 1977. godine, biva proglašena spomenikom kulture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: