Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 14. 5. 2020.

| Kultura

Prokupački Muzej priprema monografiju o junacima Gvozdenog puka

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
spomen park
Pored spomen parka, u pripremi i monografija o junacima Gvozdenog puka; Foto: Lj. M.

Fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka, kao i brojni istorijski podaci naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 – 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

Knjiga za koju sakupljanje materijala i priprema traju već 3 godine u završnoj je fazi, a iz prokupačkog Muzeja pozivaju sugrađane i ljude iz čitave Toplice da do kraja juna meseca ove godine donesu porodične fotografije ili dokumenta svojih predaka.

Te slike će se naći u monografiji i na taj način će i sami građani dati svoj doprinos njenoj izradi. Oni koji imaju bilo kakve predmete iz tog perioda pomoći će nam i u pripremanju postavke o Gvozdenom puku, koju ćemo izložiti u Spomen sobi u zgradi prokupačke železničke stanice - rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

On je govoreći o važnosti ove monografije izneo podatak da prokupački muzej poseduje 5.160 predmeta sa bogatom fototekom od 7.961 fotografija, a samo prošle godine su dobili 22 muzejska predmeta od različitih darodavaca.

Žarić izdvaja dokumenta i predmete iz zaostavštine Dragutina Anđelkovića, među kojima su i vojničke isprave iz Prvog svetskog rata, telefonska centrala iz 1956, mašina za pletenje i brojne fotografije.

Naglašava da će ovo biti prva monografija o junacima čuvenog Gvozdenog puka, najodlikovanijem puku srpske vojske i najboljem od tadašnjih 100 srpskih pukova, te da su do sada samo štampane brošure i knjige.

U Prokuplju je u čast junacima Gvozdenog puka, tokom 2018. godine otvoren spomen park.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: