Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 21. 3. 2017.

| Kultura

Prokupački glumac već 5 decenija na "daskama koje život znače"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Facir sa knjigom o sebi foto lj.m.
Knjiga o Faciru izašla je pre 3 godine; foto: Lj.M.

Za jednog od najstarijih glumaca amatera u Prokuplju slovi čuveni 68-godišnji Miroljub Mirović Facir koji se već 49 godina bavi glumom. Koliko je uspešan u svom poslu govori i to da je o njemu pre 3 godine napisana i knjiga “Jedan je Facir”.

Glumom je počeo da se bavi slučajno, kada je neplanirano svratio na probu predstave “Đido” sa nepunih 19 godina i od tada ostvario preko 50 epizodnih i glavnih uloga. 2 Brojne uloge za koje je Facir pobrao mnogo nagrada; foto. Lj.M.

Odmalena sam voleo pozorište i glumu, ali je sudbina udesila da se zadesim na probi predstave “Đido”, kada je jedan glumac otkazao. Prijatelji su me zamolili da samo statiram, međutim, čim sam zakoračio na podijum, odmah sam shvatio da je to moja velika ljubav. Tako sam pristao da odigram epizodnu ulogu u toj predstavi, a već sledeće sezone dobio sam glavnu ulogu u "Rado ide Srbin u vojnike“ – kaže prokupački glumac amater koga svi prepoznaju po nadimku Facir.

Potom su se ređale uloge u klasičnim komadima, od "Zone zamfirove“ do "Sumnjivog lica“, kao i ostale ulogee u koje se brzo uklapao. Za razne uloge u predstavama, Mirović se okitio mnogobrojnim priznanjima, od Miladina u "Đekni“, preko bega Pinterovića u "Hasanaginici“, Đorđa žandara u "Svetom Georgiju" i drugih uloga, gotovo da nem smotre amaterskih pozorišta, a da Facir ne osvoji neku od nagrada.

Igrajući razne likove, upoznao sam ljude na drugačiji način. Svaka uloga nosi svoju draž i odgovornost, a aplauz publike na kraju predstave je jedino merilo našeg rada. Epizodna uloga je za mene teža, jer sam se uvek trudio da budem primećen i ostavim neki svoj trag, a predstave su se igrale i pred desetak gledalaca, ali i pred prepunim salama.

Igrale su se predstave i na improvizanim binama, gradskim trgovima, u bokserskom ringu. Kao glumac amater doživeo je mnoge radosti i tuge, ali se, kaže, nije pokajao. 

Prošli smo celu bivšu Jugoslaviju, od Đevđelije do Sežane. Bili smo gosti i u Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj... Smatram da sam mnogo dao pozorištu, ali mi je sa druge strane i vraćeno– kaže Mirović.

On je pre nekoliko godina sa kolegama iz Prokuplja osnovao Varoško pozorište “Histrion”. Zanimljiva je činjenica da su do sada odigrali na desetine predstava širom Srbije i da su sve odigrane u humanitarne svrhe.

Naš cilj je da se dobro zabavimo, ali i da pomognemo koliko je u našoj moći. Odigrali smo veliki broj predstava za pomoć prokupačkoj bolnici, školama, raznim pojedincima... – nabraja Facir.

Za svoje uspehe zahvaljuje starijim kolegama od kojih je učio, ali i svojoj supruzi i deci što uvek imaju razumevanja za njegov naporan, bogat i uspešan rad u pozorištu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bratislav Bata Stoiljkovic

    11:42 // 4. 5. 2017.

    Najiskrenije čestitke Gospodinu Mikiju - Faciru povodom jubileja i veliki pozdrav porodici Mirović . Takodje veliki pozdrav svim članovima varoskog pozorišta - Prokuplje sa željom da ostvare što veći broj predstava i kulturno obogate naš kraj i ( meni Lično ) najlepši grad na planeti , grad Prokuplje .
    Srdačno Vaš :
    Bratislav Bata Stiljković

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: