Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 29. 5. 2019.

| Kultura

Prokupčani najbolji na smotri amaterskih pozorišta u Lebanu

Autor:Lj. Mitić, B. AntićIzvor:Južne vesti
predstava prokuplje
Predstava "Pozorište u palanci" pokupila simpatije žirija, foto: Dom kulture "Radan" Lebane

Na pozorišnim susretima gimnazijalaca u Lebanu najbolja je bila predstava Pozorište u palanci prokupačkog Doma kulture. Ansambl je nagrađen i za najbolji kostim, a njihov član Srđan Živković imao je najbolju mušku ulogu na festivalu.

Predstava Pozorište u palanci rađena je po tekstu Zlatana Dorića, a režirao je upravo dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu Srđan Živković koji za Južne vesti kaže da se nadaju uspesima i na ostalim festivalima. teatar gimnazijalac Na festivalu odigrano 11 predstava, foto: Dom kulture "Radan" Lebane

Predstava je prvi put izvedena tokom kulturnog leta 2018. godine, a obnovljena ove i na njoj se radilo tokom marta i aprila, te će ovaj uspeh predstave učiniti da ona tek zaživi i da svojim gostovanjima promoviše kulturu Prokuplja na najlepši način - kaže Živković.

Član ansambla Dejan Jovičić dobio je specijalnu pohvalu za glumu, a pobednička predstava naći će se na Republičkoj smotri amaterskih pozorišta koja se održava tokom juna u Kuli.

Prokupčani su nagradu za najbolju predstavu osvojili i na dečjoj sceni, za predstavu Sve je u redu dramske grupe Različak.

Inače, na ovogodišnjoj Smotri u Lebanu ukupno je odigrano 11 predstava, a takmičile su se pozorišne grupe iz Vranja, Medveđe, Prokuplja, Lebana, Blaca i Vladičinog Hana.

Pozorišni susreti u Lebanu održavaju se već 39 godina.


Nagrade i za “zabranjenu” predstavu

Trupa lebanskih gimnazijalaca, čiju je predstavu ranije zabranio direktor škole, na ovogodišnjm pozorišnim susretima u njihovom gradu osvojila je drugo mesto, a pokupili su i 4 nagrade u ostalim kategorijama.

Predstava Mrtvo more za početnike komad je sa najboljom muzikom, Mila Stanković dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, a ansambl je osvojio i nagradu za kolektivnu glumački igru. teatar gimnazijalac Nagrade i za "zabranjenu" predstavu, foto: Dom kultire "Radan" Lebane

Dušan Blagojević, profesor koji je spremao gimnazijalce, dobio je nagradu za najbolju adaptaciju teksta, a kako za Južne vesti kaže, konačno su dobili priliku da javnosti predstave svoj rad.

Ovo je nama zapravo bila premijera, sala je bila prepuna, i gledalo nas je sigurno 600 ljudi. Reakcija ljudi bila je pozitivna, ali su sa druge strane bili zbunjeni zbog čega je zabranjena i šta je to problematično. Ovo je zapravo zanimljiv rasplet čitavog događaja - kaže Blagojević.

Već se, kako kaže, spremaju za gostovanje u Beogradu gde će nastupiti 15. i 16. juna, nakon čega će, nada se, nastupiti i na nekom festivalu.

Podsetimo, predstavu je direktor lebanske Gimnazije zabranio zbog, kako je tada rekao, neprimerenosti, vulgarnosti i neadekvatne prijave za festival, zbog čega učenici nisu mogli da odu na pozorišne susrete u Kragujevcu, gde su prošle godine bili najbolji.

Učenici su nakon direktorove odluke protestovali ispred škole tražeći njegovu ostavku, što se, nakon 3 dana protesta i desilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: