Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 22. 9. 2022.

| Kultura

Prokupčani obeležavaju 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
spomenik gvozdenom puku
Centralna manifestacija biće održana ispred spomenika Junacima Gvozdrnog puka u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Nizom manifestacija, od kviza, promocija knjiga, muzejskih postavka do svečane akademije i centralne ceremonije, u Prokuplju će se obeležiti 110 godina mobilizacije Gvozdenog puka. Obeležavanje počinje 2. a završava se centralnom državnom ceremonijom koja će biti održana ispred spomenika junacima Gvozdenog puka 7. oktobra 2022. godine od 11 sati.

Junaštvo vojnika Drugog pešadijskog puka "Knjaz Mihailo" poznato je širom sveta. Čuveni Gvozdeni puk formiran je 1912. godine pred Balkanske ratove i na vojnom bojištu bio je sve do 1922. godine.

Ne postoji nijedan vojnik ovog puka koji nije bio odlikovan nekim vojnim odličjem državnog ili vojnog ranga. U ovoj godini obeležavamo 110-godišnjicu oslobođenja stare Srbije, Kosova i Metohije, velike pobede na Kumanovu, a ovde u Prokuplju 110. godišnjicu od mobilizacije ove najhrabrije jedinice u srpskoj vojsci - kažu u Organizacionom odboru.

U okviru trajanja manifestacije predviđena su takmičenja za đake svih topličkih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu, kao i kviz u kome će učenici pokazati znanje o istorijatu Gvozdenog puka, sportisti će krenuti stazama gvozdenih junaka, biće organizovano guslarsko veče, promocije knjiga, izložbe, muzejske postavke, svečana akademija.

Pored najviših predstavnika Republike, na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja 110. godina Gvozdenog puka, očekuje se dolazak predstavnika Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnika diplomatskih misija u Srbiji, država saveznica u Prvom svetskom ratu i mnogih drugih.


Biblioteka i Muzej raspisali literarni i likovni konkurs

Povodom 110 godina od mobilizacije Drugog pešadijskog puka "Knjaz Mihailo", Narodna biblioteka "Rade Drainac" i Narodni muzej Toplice u Prokuplju raspisali su literarni i likovni konkurs na temu "Ratnici Gvozdenog puka", odnosno "Junaci Gvozdenog puka".

Svoje radove na literarnom konkursu mogu poslati učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Topličkog okruga. Konkurs traje do 26. septembra ove godine - kaže direktor Biblioteke Dragan Ognjanović.

Likovni konkurs otvoren je do 30. septembra i namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola iz Toplice, radovi se dostavljaju u prostorijama te ustanove u Prokuplju.

Najbolji radovi na oba konkursa biće nagrađeni, a svečano uručenje nagrada najboljima biće istog dana, 4. oktobra u Narodnoj biblioteci "Rade Drainac“ za literarni, odnosno u Galeriji “Boža Ilić” za učenike likovnog konkursa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    21:55 // 22. 9. 2022.

    Ali,da li neko zna da je postojao i tzv. "Železni puk", /II Armija Stepina/formiran 1914.g. od mobiliziranih vojnih obveznika iz Pirotskog okruga /Caribrod, Pirot, Bela Palanka, Babušnica.../? SUMNJAM da neko zna !Postoji knjiga "Besmrtnici okruga Pirotskog " i nije loše preporučiti istoriografima da se malo "pozabave" tom knjigom i tom temom! Jes' da iz tog kraja nismo Crnogorci al' smo Srbi !

  • Var tehnolog

    19:07 // 22. 9. 2022.

    Gospodo , Vi koji nastavljate tradiciju Gvozdenog puka, ne dozvolite da naslednici ,izisli iz komunistickog sinjela, prefarbani u nekakve patriote, opogane manifestaciju ! Prvi svetski rat je bio zabranjen, nasoj generaciji, da se nalazi u knjigama istorije, saljite ljude na Zejtinlik i na Kajmakcalan, da dozive katarzu, da vide da imaju tamo predke, sto dadose zivot za Srbiju !

  • profesor

    11:12 // 22. 9. 2022.

    Evo i Rusi obeležavaju, skromno i u krugu porodice, mobilizacijom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: