Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 27. 1. 2023.

| Kultura

Prokupčanin deo tima za izradu monografije o planinarenju u Srbiji

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
planinari
Žarić se planinarenjem bavi 28 godina i jedan je od osnivača planinarskog kluba u Prokuplju; Foto: Lj. M.

U naredne tri godine radiće se na izradi monografije 125 godina organizovanog planinarstva u Srbiji, prve knjige sa tom temom ikada kod nas, a u taj veliki posao uključen je član Izdavačkog saveta Planinarskog saveza Srbije, Prokupčanin Darko Žarić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

Žarić kaže da je pred njim veliki posao i poziva sve planinare u Toplici i da pomognu tako što će mu dostaviti podatke koji su vezani za planinarenje u tom kraju.

Nakon obavljenog razgovora sa predsednikom PSS Iso Planić i posle izbora za člana Izdavačkog saveta PSS odlučio sam da prihvatim pisanje monografije. Izdavački savet je svojom odlukom odredio člana saveta Kristinu Bugarski da mi pomogne u izradi monografije, jer se radi o obimnom i teškom poslu prikupljanja velikog broja dokumenata koji će biti objavljeni u jednoj knjizi, a koja će obuhvatiti period duže od jednog veka, koliko je proteklo od prvih organizovanih planinarskih pohoda i organizovanja planinarskih društava u Srbiji - rekao je Žarić.

Žarić je poslednjih 28 godina aktivno bavi planinarstvom, a do prošle godine bio je i predsednik jedinog planinarskog kluba u Prokuplju, u kome je pre desetak godina učestvovao u njegovom osnivanju.

Poziva Topličane koji poseduju bilo kakvu dokumentaciju, pisane tragove ili fotografije o radu planinarskih klubova i društava koji su postojali ili još postoje na području Toplice i širom Srbije mogu da je pošalju na e-mail [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radivoje milenković

    13:48 // 27. 1. 2023.

    Velika čast i priznanje. Sve čestitke!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: