Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 5. 8. 2022.

| Kultura

Prokupčanka osvojila publiku izvornim pesmama i dobila nagradu "Prvi glas Šumadije"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
zorica
Zorica osvojila prvo mesto na takmičenju "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju"; Foto: Z. S.

U konkurenciji 12 takmičara iz cele Srbije, na 12. takmičenju "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" Zorica Slavić iz Prokuplja osvojila je prvo mesto i ponela titulu “Zlatni glas Šumadije”. Poreklom sa Kosova i Metohije, gde je osvajala i nagradu “prvi glas Kosova”, Zorica je simpatije publike i žirija na jednom od najvećih takmičenja amaterskih pevača u Rekovcu osvojila pevajući izvorne pesme “Promiče momče kroz selo” i “Lepo li je biti čobanica”.

Pored pevanja, Zorica piše i pesme, a njena ljubav prema tradicionalnim, izvornim vrednostima je ujedno i njen doprinos na očuvanju duhovnog i kulturnog identiteta svog naroda. Rekovac Takmičenje pevača amatera u Rekovcu; Foto; Z. S

Ljubav prema muzici i pesmi nije ništa ni čudno niti slučajno za mene jer potičem iz muzičke porodice. Moj otac svira harmoniku, majka izvanredno peva, ujaci, stric i deda kao i brat su takođe svirali, tako da je muzika nešto sa čime sam rasla, okružena ljudima koji su u njoj nalazili svoj puni izraz kao plemeniti i dobri ljudi - priča Zorica.

Poreklom sa Kosova, Zorici su u neizbrisivom sećanju ostale slave na kojima su se pevale stare, kosovske pesme. Već kao srednjoškolka, bila je prvi glas škole, a kasnije i prvi glas Kosova. diploma Diploma za osvojeno prvo mesto na takmičenju pevača amatera; Foto: Z. S.

Svaki problem sam rešavala pesmom. Dešavalo se da dok spremam ispit prekinem učenje, otpevam majci nešto, pa nastavim. To je bio i ostao moj odmor, moja molitva. Dugo sam pevala samo za sebe, ali onda sam jednom na Preobraženje, posle liturgije osetila potrebu da podelim svoj talenat sa svetom. Pesma traži slušaoca i svoj puni doživljaj ostvaruje tek u interakciji sa ljudima koji u njoj uživaju kao i onaj koji je peva. Tako je počelo moje učešće u crkvenom horu Sv. Prokopija, a onda i sve ostalo- seća se Zorica svojih prvih javnih nastupa.

Iako je jedno vreme pevala isključivo duhovne pesme, kaže da se na nagovor svog prijatelja i uzora, nedavno preminule Snežane Spasić, ponovo vratila izvornim, srpskim pesmama. zorica Zorica je poreklom sa Kosova i Metohije, gde je osvajala nagradu "Prvi glas Kosova"; Foto: Z. S.

Na takmičenju koje je održano aprila meseca ove godine u Beogradu pod nazivom “Prvi ton” i sa pesmom “Jano, mori” osvojila sam prvo, a 2019. godine na istom takmičenju pesmom “Stojanke, bela Vranjanke” osvojila sam treće mesto. Pesme koje pevam mogu slušati i tužni i radosni, a često kroz suze koje izazovem kod slušaoca, pročistim i svoju i njihovu dušu i svi se osećamo lakše i srećnije - priseća se Zorica ne retko svojih emotivnih muzičkih nastupa. zorica Zorica vodi poreklo iz muzičke porodice; Foto: Z. S.

Bila je učesnik koncerta koji je u Kulturnom centru Niš, organizovala Snežana Spasić, a kao muzička pratnja učestvovala je i na promociji knjige “Toplički đerdani” u Prolom Banji, profesorke Milunke Marković Đolović.

Da se talenat prenosi i na potomke dokaz su njena deca, jer jedna ćerka svira violinu, a druga klavir i instruktor je plesa u Nišu.


Sa Biljanom Jeftić na Bostanijadi u Pejkovcu

Pred Zoricom je puno nastupa i pobeda, otvorena je za nove izazove, a već sinoć je na Bostanijadi u Pejkovcu nastupila sa Biljanom Jeftić. boban kostić i zorica Pomoć kolega neizbežna, Zorica sa Bobanom Kostićem muzičarem iz Prokuplja; Foto: Z. S.

Izuzetnog glasa i autentičnog muzičkog izraza koji se razlikuje od tradicionalnog shvatanja narodne muzike, Zorica svojim nastupima čuva put do izvorne i tradicionalne srpske pesme.

Uz nesebičnu pomoć svojih kolega Bobana Kostića, Biljane Petković i Vesne Dinić, Zorica polako, ali sigurno ostvaruje svoje snove i stalno je u potrazi za zanimljivim takmičenjima amatera širom Srbije, ali i van granica naše zemlje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: