Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 26. 8. 2011.

| Kultura

Prokuplje: muralima oplemenjuju grad

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
prokuplje, murali

PROKUPLJE – Grupa od desetak mladih slikara iz Prokuplja i cele Srbije, zajedno sa meksičkim slikarima Heronimom Rosalesom (20) i Gustavom Alvarezom (21) učestvuju u akciji ukrašavanja prokupačkih zgrada crtežima.

Za desetak dana koliko traje akcija, mladi i talentovani slikari oplemeniće bar dvadesetak zidova i fasada zgrada, raznim muralima i grafitima. Ministarstvo za omladinu je podržalo ovu akciju i grupi „Potpis omladine“ odobrilo 90.000 dinara, od kojih je nabavljen materijal i boje za slikanje.

- Došli smo na ideju da konkurišemo za novčana sredstva kod nadležnog Ministarstva za omladinu i sport. Time smo upotpunili kulturna dešavanja u gradu tokom letnjih meseci, ali i ono što je najvažnije dali novo, lepše lice mnogih zgrada u našem gradu – rekao je slikar Miloš Kostić, jedan od organizatora.

On dodaje da je akcija privukla veliku pažnju Prokupčana, pa se tokom večeri kada se najčešće radi oslikavanje, prikupi nekoliko desetina mladih, ne samo slikara već i znatiželjnika kojima se ovakva vrsta ukrašavanja grada dopada.

- Uz pomoć boje i kista, naš grad će postati prepoznatljiv, ne samo u ovom delu zemlje već i šire. Zadivljuje nas koliko mladih podržava akciju, pa tokom oslikavanja zidova uz muziku sa gitare svake večeri izvodimo svojevrsni performans. Oduševljeni smo i gostima iz Meksika, koji su sa sobom doneli motive muzike i latinskog žara koji će krasiti grad – naglašava Miloš, koji je i ranije oslikavao murale na zidovima.

Posebnu pažnju  Prokupčanima privlače dva Meksikanca, koji su po prvi put u Srbiju doputovali iz daleke Latinske Amerike. Oni su na poziv prokupačke opštine učestvovali  na tradicionalnoj likovnoj koloniji „Boža Ilić“ na Belom Kamenu nadomak Prokuplja, a po završetku kolonije priključili se akciji oslikavanja murala u gradu.

- Učešće na koloniji i sada oslikavanje murala je prelepo iskustvo za nas. Veoma nam je drago da smo se lično uverili u gostoprimstvo i ljubaznost ne samo kolega slikara, već celog srpskog naroda. Gde god smo svratili, uvek su nas dočekali sa osmehom i zadovoljstvom. Rado ćemo se odzvati i narednih godina u koliko budemo pozvani – rekao je Heronimo Rosales iz Meksika.

Ideje mladih slikara  došle su do punog izražaja, tako da je uz bogatstvo boja i izraza, na zidovima fasada svoje mesto pronašla njihova mašta koja se u retro stilu bavi muzikom, filmom i istorijom.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • goran

    11:42 // 22. 10. 2011.

    Upravo sam boravio u Prokuplju i odusevio se muralima po citavom gradu. Umetnost dostupna svima. Ne treba zaboraviti da su se prvi murali u Prokuplju pojavili mnogo pre ove akcije naslikani od strane prokupackih umetnika. Svaka cast za ideju i realizaciju.

  • ja VOLIM PK

    14:41 // 26. 8. 2011.

    U Sokićevom bulevaru većina zgrada i garaža je oslikano ovom tehnikom i veoma lepo izgleda. Svaka čast ovim talentovanim umetnicima koji su došli na ideju kako da ulepšaju ovaj siromašni zapušteni grad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: