Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 25. 8. 2018.

| Kultura

Promocija "Kritičkog vodiča kroz srpski film" na festivalu u Nišu

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Oficirski dom
Izložba će biti postavljena u Oficirskom domu u Nišu; foto: arhiva JV

Knjiga kritičkih tekstova o srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u bioskopima ili na festivalima od 2000. do 2017. godine, biće promovisana u Oficirskom domu u nedelju 26. avgusta od 11 sati. Napisali su je, kako navode organizatori promocije, Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević, srpski kritičari mlađe generacije, ljubitelji srpskog i jugoslovenskog filma.

Autori Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017, kako kažu, imaju dugogodišnje kritičarsko iskustvo u štampanim i elektronskim medijima, a u svom kritičarskom radu specijalizovali su se upravo za srpski film. Kritički vodič kroz srpski film Kritika više od 220 domaćih filmova; Foto: Filmski centar Srbije/korica knjige

Ideja-vodilja prilikom nastanka knjige bila je da se na jednom mestu nađu tekstovi o svim domaćim filmovima novog milenijuma, te da se publici i stručnoj javnosti pruži sistematičan, pregledan i temeljan uvid u domaću produkciju u tom periodu – navode autori.

Knjigu je izdao Filmski centar Srbije, a cilj joj je da “u atmosferi opšteg i neprolaznog diskontinuiteta i (samo)zaborava, stvori trajni osvrt na domaći filmski fundus iz ovog milenijuma, i to na način koji u sebi sjedinjuje pet tendencija od ključne važnosti za jedno ovakvo izdanje: filmofiliju, preglednost, iskrenu brigu za srpski film i njegovu skoriju baštinu, ozbiljnost i analitičnost u osnovnom tonu i konciznost svojstvenu današnjem vremenu".

Prema rečima direktora Filmskog centra Srbije Bobana Jevtića, Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017. je pionirski napor da se na jednom mestu sažmu dometi srpske kinematografije u 21. veku, a obuhvata sve relevantne podatke o više od 220 dugometražnih igranih filmova.

Tekstovi u knjizi ilustrovani su posterima i fotografijama iz filmova koje je prikupila i pripremila Maja Medić. Kritički vodič sadrži i dodatak u kome se nalaze tekstovi o dugometražnim dokumentarnim filmovima, manjinskim koprodukcijama i nezavisnim, off-filmovima. Knjiga ima i rečnik manje poznatih termina, kao i obiman indeks za koji se postarao urednik ovog izdanja Miroljub Stojanović. Sve to je u tvrdom povezu, dodaju, na skoro 500 stranica.

Inače, promocija se organizuje u okviru 53. Filmskih susreta koji traju od 25. do 31. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: