Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:49, 3. 12. 2013.

| Kultura

Promocija knjige “Pod prekornim pogledom istorije"

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
g
Knjiga donosi novi prikaz istorije

U četvrtak, 5. decembra od 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra, biće predstavljena knjiga Radovana Kalabića koja daje dugačiju sliku prošlosti.

Drugo Kalabićevo delo, kako se navodi, donosi novi istoriografski prikaz prelomnih događaja iz srpske i evropske prošlosti u rasponu od dva veka, a utemeljena je na autorovom dobrom poznavanju geopolitičkih prilika i glavnih tokova istorije.

Pisana je, kažu iz NKC-a, u stilski doteranom i izbrušenom literarnom maniru po kome se Kalabić već prepoznaje kod čitalačke publike. Pod prekornim pogledom istorije obiluje istoriografskim i dramskim zapletima, te pripovednim tonom koji čvrsto veže pažnju čitalaca za inače obimnu dokumentaciju knjige.

Posebnu draž daju joj nova i do sada nepoznata tumačenja mnogih istorijskih događaja, počev od izdaje Karađorđa Petrovića, vožda Prvog srpskog ustanka, do izdaje i hvatanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

O knjizi će, prema najavama, pored autora govoriti i Miloš Knežević, urednik Doma kulture Studentski grad.

Miloš Knežević je rođen 1952. u Beogradu. Završio Pravni fakultet i Fakultet političkih nauka i poslediplomske studije na grupi za pravnu teoriju i filozofiju prava na Pravnom fakultetu u Beogradu 1984.

Učestvovao u priređivanju dvadesetak stručnih i naučnih publikacija. Učestvovao u izradi tridesetak naučnih projekata, istraživanja i savetovanja. Jedan je od osnivača Instituta za geopolitičke studije. Glavni urednik časopisa Nacionalni interes i saradnik Instituta za političke studije.

Bavi se politikološkim analizama, političkim sistemom i procesima, teorijom države i prava, istorijom i međunarodnim odnosima u domenu kritičke geopolitike i pojmovne politikologije.

Ukupno je objavio više od dve stotine različitih tekstova. Takođe je objavio stotinak naučnih radova u zbornicima, godišnjacima i časopisima. Prevođen na slovenački, makedonski, ruski i engleski. Napravio je petnaestak TV emisija, priloga i filmova u dokumentarnoj formi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: