Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 22. 9. 2021.

| Kultura

Promocija knjige o arhitekturi staroplaninskih sela u pirotskoj Galeriji

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
selo kuća
Konzervirana sela i staroplaninska arhitektura; ilustracija; foto: I. Đ.

15-godišnji terenski rad arhitektice Gorice Ljubenov po selima Stare planine analiziran je i opisan u monografiji "Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine: arhitektura koja nestaje“, a svoju promociju knjiga će imati u petak, 24. septembra od 19 sati u Galeriji "Čedomir Krstić“ u Pirotu.

Monografija je pokušaj da se opiše, zaštiti od zaborava i sačuva tradicionalna narodna arhitektura u staroplaninskim selima, a kroz veliki broj fotografija čitaocu se približava senzibilitet arhitekture koja lagano iščezava.

Knjiga je rezultat rada na terenu, obilaska brojnih sela, fotografisanja i analize materijala, oblika, veličine, izgleda kuća za stanovanje i pomoćnih objekata nastalih u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka. Primeri retkih sačuvanih kuća svedoče o bogatoj riznici graditeljskog fonda, o načinu života staroplaninskog seljaka i njegovim potrebama. U knjizi su predstavljeni i tradicionalni elementi na kućama, koji su u savremenom graditeljstvu i savremenim načinom života izgubili funkciju - kažu organizatori.

Arhitektonskom analizom je obuhvaćeno 37 planinskih sela, a analizirani su karakteristični elementi i oblici tradicionalne arhitekture, posmatrano kroz njihove kulturne, istorijske, etnografske i umetničko-zanatske vrednosti.

O knjizi će, pored autorke, govoriti diplomirani inženjer arhitekture Aleksandra Pantić, a veče će voditi Kaja Pančić Milenković.

Organizator promocije je Narodna biblioteka Pirot.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • direktno iz Vojnegovac

    18:14 // 24. 9. 2021.

    pa naravno da će da budu prazna. ljudima se više isplati da džabe leže nego džabe da rade.

  • Čudesni dribling

    11:04 // 22. 9. 2021.

    Lepa arhitektura, lepo je to zabeležiti, ali ubrzano nestaje jer ljudi nema, nažalost. Skoro sam bio u kući svog oca na selu, zadržao se tri-četiri sata. Verujte mi, za to vreme niko ne prođe sokakom niti čuh glas ljudski!

    • Des - pot

      13:03 // 22. 9. 2021.

      Dobro je, a bio sam zabrinut za tebe, pa se i ja nisam oglašavao, kad ono ti u posetu rodnom kraju tvoga oca.Kao što si rekao, lepo ali sela su prazna

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: