Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 28. 6. 2022.

| Kultura

Promocija knjige o osmanskim upravnicima Niša u Banovini

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
univerzitet
U četvrtak od 18 sati; foto: J. C. M.

Promocija monografije “Osmanski upravnici Niša u XIX veku” niškog istoričara Milana Ranđelovića biće održana u četvrtak, 30. juna, od 18 sati, u Velikoj sali Univerziteta u Nišu. Knjiga se bavi značajnim događajima u Nišu iz tog perioda, a osim domaćih izvora, autor je koristio građu turskih arhiva, za koju kaže da otkriva neke potpuno nove detalje o Čegarskoj bici.

Na oko 500 stranica Ranđelović piše o 19. veku pod Osmanlijama, kao jednom od najznačajnijih i najdinamičnijih perioda istorije Niša.

Obrađeni su i pojašnjeni svi značajni događaji lokalne istorije koje vezujemo za Niš u tom veku - od Čegarske bitke i Ćele Kule do oslobođenja od Osmanlija, kao i široka paleta tadašnje svakodnevice - emancipacija hrišćana i njihov položaj u osmanskom Nišu, status i položaj Eparhije niške, kulturni i ekonomski razvoj grada, komunalna i socijalna politika osmanskih vlasti, građevinski poduhvati i infrastrukturni razvoj Niša - objašnjava autor.

Kaima Hursid 1809 Ranđelović koristio i tursku građu kao izvor; foto: Milan RanđelovićKaže da je koristio građu iz fondova Carskog arhiva u Istanbulu, Arhiva Eparhije niške, Istorijskog arhiva i Arhiva Srbije.

Monografija predstavlja jednu od najobimnijih naučnih sinteza u savremenoj srpskoj istorijografiji čija je tema Niš - kaže Ranđelović.

Osim autora, na promociji će govoriti Ivica Živković iz Centra za crkvene studije u Nišu, Dalibor Velojić sa Instituta za srpsku kulturu u Prištini i Đorđe Stošič iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Izdavač je niški Scero print.

Milan Ranđelović je rođen 29. juna 1981. godine u Nišu, gde je diplomirao na Filozofskom fakultetu, na Departmanu za istoriju. Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bio je istoričar Narodnog muzeja u Nišu i autor je više naučnih radova o Nišu i južnoj Srbiji u osmanskom periodu.

Podsetimo, radeći na knjizi o osmanskim upravnicima Niša, došao je do turskih dokumenata za koje kaže da otkrivaju potpuno nove detalje o Čegarskoj bici. Reč je o vojnim izveštajima koji pokazuju kako su Osmanlije doživele pobedu, koliki je odjek ona imala i kako su srpskim vojnicima sečeni jezici i uši, a ne samo glave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    15:11 // 28. 6. 2022.

    I Turci su voleli ovčice , dok se nisu pobunile !
    @...Šizoja : Povedi si račun !

  • Ahm

    14:12 // 28. 6. 2022.

    U čijem izdanju i gde može da se nabavi?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: