Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 22. 2. 2024.

| Kultura

Promocija knjige pukovnika Stankovića u Niškom kulturnom centru

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Niški kulturni centar
Večeras od 18 sati; foto: T. R.

Roman-hronika “Breme” pukovnika u penziji Nebojše Stankovića, koji svedoči o događajima s kraja veka na balkanskom tlu, biće predstavljen u četvrtak, 22. februara, od 18 sati u Maloj sali Niškog kulturnog centra.

“Breme” je vrsta dnevnika ratovanja učesnika Miloša Mitića, autora knjige, kapetana nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, na početku raspada SFR Jugoslavije.

Knjiga govori o sudbini tog mladog čoveka , koga pritiska sva težina istorijskog trenutka, sve što tragično vreme donosi i muči pitanje kako u zlo doba sačuvati ličnost, profesionalni i moralni integritet. Postupiti čovečno i ljudki, odgovor je o kom Stanković piše.

“Breme” je smela ispovest koja svojom istinitošću otrežnjuje i hrabri da otvorimo oči i um i da gledamo šire i smelije. Mozaičku strukturu ovog autobiografskog romana popunjavaju kadrovi i scene predratne i ratne atmosfere koja je uvod u dramu građanskog rata, sloma, krvi i pakla. Pošten, iskren, otrežnjavajući ispovedni roman koji nudi istinu, a istina, ma koliko bila teška i bolna, daje snagu,veru i nadu - navode iz NKC-a.

Nebojša Stanković, rođen je u Nišu 1960. godine, završio je Srednju tehničku vojnu školu u Zagrebu i Beogradu i Vojnu akademiju u Beogradu. Nakon 21 godine nošenja uniforme, počinje da radi kao potporučnik u armijskom puku veze u garnizonu Gornji Milanovac. 1991. godine prekomandovan je u Samobor, u Republiku Hrvatsku, građanski rat na prostorima bivše SFRJ ga je vodio od Samobora, preko Knina, Plitvica, do Topuskog, a potom i kroz Bosnu i Hercegovinu, do Viskog i Sarajeva.

Penzionisan je 2006. godine, s činom pukovnika, a pre završetka službe je radio u Upravi za vezu i informatiku Generalštaba Jugoslavije, potom Srbije.

Pored autora, na promoviji će govoriti Kadivka Stevanović, Irena Milošević Lazarević, Dušan Božidarević i Vladimir Hadži-Tančić.

Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani moći će da po simboličnoj ceni kupe knjigu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: