Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 3. 12. 2010.

| Kultura

Promocija monografije "Leskovački Priboj" u Leskovcu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U Narodnoj bibloteci "Desanka Maksimović" promovisana je monografija "Leskovački Priboj" autora Blagoja D. Mladenovića, advokata, rođenog u ovom selu, u izdanju Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Živan Stojković, istoričar, Stevan Jovanović, sudija u penziji i Miodrag Anrejević, publicista, član redakcije "Srpsko selo".

Profesor Stojković je posebno ukazao na vrednost ove knjige, koja je svojevrsni spomenik selu i baš zato bi meštani Priboja trebalo da budu zahvalni svome sugrađaninu, koji je na sugestivan, sistematičan način, predstavio njihovo naselje.

Leskovački Priboj se, inače, nalazi sedam kilometara od Leskovca, na obodu Leskovačke kotline. Naselje se prvi put pominje u turskom popisu 1444-1446. godine i tada je imalo 22 domaćinstva.

Po oceni Miodraga Andrejevića, od 336 sela Jablaničkog okruga samo sedam imaju svoje monografije i zato je ovo delo Blagoja Mladenovića veoma važno kao dokument o prošlost, ali i sadašnjosti Priboja.

Autor monografije Blagoje D. Mladenović (1936) bio je sudija Opštinskog suda u Vlasotincu i Okružnog suda u Leskovcu, radio i u Beogradu, u nekoliko kolektiva, a radni vek je završio kao advokat.

- Uvek sam u srcu nosio želju da napišem knjigu o svome selu. Koliko sam u tome uspeo pokazaće vreme, ali sam zadovoljan urađenim, o čemu govore i povoljne kritike recenzenta Nikole Vladisavljevića, člana uredništva "Srpsko selo", ali i poznastih istoričara i samih meštana – kazao je na promociji Blagoje D. Mladenović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dan meti

    12:49 // 31. 12. 2011.

    u vezi fk.klua iz selo priboja kod leskovca,tada taj klub nosio je ime milutinac ,sada ne zmamo,pa mi trebaju neke informacije kluba,1984 godine bili smo bratimleni sa tim klubom,pa na internetu nemo da nadjem podatke o tom fk.klubu ,fk.putnik-miratovac ,nek neko odgovori ako sna nesto o tom klubu posto oava strana je namenjena na opstini leskovac hvala

    • Milos Jorgacevic

      01:24 // 15. 11. 2012.

      fk Milutinac vise ne postoji raspao se. pre cetiri godine sam igrao za fk Milutinac ,pokusavali smo da obnovimo klub ali nije uspelo. Danas vise nemamo klub za veliki fudbal!

  • cvetkovic borivoje

    20:44 // 19. 12. 2010.

    Bale veliki pozdrav od tvog komsije Boru Dockovog. Svaka ti cas na izdavanju knjige o nasem prelepom selu pa te ovom prilikom pitam gde mogu kupiti knjigu. Puno pozdrava iz Slovenije gde sam na privremenom radu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: