Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:39, 3. 6. 2023.

| Kultura

Promocija monografije o lekarima u Toplici od 1912. do 1941. godine

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
monografija
Promocija će se održati 9. juna u prokuplju; Foto: S. M.

Preko 200 fotografija i više od 60 priloga arhivske građe i izveštaja o stanju narodnog zdravlja u periodu od 1912. do 1941. godine nalazi se u najnovijoj monografiji Putevima moderne srpske medicine u Topličkom okrugu 1912-1941. koju je pripremila Slavica Popović Filipović, a čija je promocija zakazana za 9. juna u Prokuplju.

U prokupačkoj Podružnici Srpskog lekarskog društva koja je i izdavač monografije kažu da je u pitanju nastavak prvog dela knjige Čuvari narodnog zdravlja Topličkog kraja 1878-1912. od doktora Jovana Pelnarža do Alekse Savića koja je izdata prošle godine. monografija Monografija o lekarima od 1912. do 1941. godine; Foto: S. M.

Najnovija monografija sadrži preko 400 naslova, istorijskih knjiga, raznih dokumenata, državnog kalendara, medicinskih časopisa i listova, druge stare štampe, neobjavljenih radova, porodičnih sećanja, arhivske građe i izveštaja. Obiluje velikim brojem naučnih činjenicama potkrepljenih dokumentima - prokomentarisao je Srđan Mijatović, predsednik Podružnice Srpskog lekarskog društva u Prokuplju.

Dodaje da se o čuvarima narodne medicine iz prošlosti u Toplici malo ili nedovoljno zna i da će ova knjiga pomoći da se sačuvaju od zaborava, ali i dati doprinos naučnoj baštini srpske medicine.

Inače, nizom kulturnih manifestacija Podružnica Srpskog lekarskog društva u Prokuplju obeležiće 61. junske Susrete lekara Toplice, a skup je zakazan za 9. jun u tom gradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: