Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 26. 10. 2023.

| Kultura

Promocija monografije prokupačkog autora "Ratnici Gvozdenog puka" u Skoplju

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
promocija knjige
U Skoplju promovisana monografija "Ratnici Gvozdenog puka" autora Darka Žarića; Foto: SPIK "Spona"

Promocija vredne monografije Ratnici Gvozdenog puka, u koji su mobilisani vojni obveznici iz junačkog Topličkog okruga, a koji su kasnije učestvovali u najznačajnijim bitkama tokom ratova za oslobođenje i ujedinjenje Srbije 1912-1918. godine, autora Darka Žarića, muzejskog savetnika istoričara Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja, održana je u prostorijama Srpskog kulturno-informativnog centra “Spona” u Skoplju.

U monografiji su opisane sve značajnije bitke Gvozdenog puka, od Kumanovske bitke 1912, bitka na Bregalnici 1913, Cerske bitke, Kolubarske bitke 1914, Gorničevske bitke 1916 i ostale borbene operacije na Solunskom frontu tokom 1916-1918. potpisivanje knjiga Žarić autor knjige "Ratnici Gvozdenog puka"; Foto: SPIK "Spona"

Ratna zastava slavnog “Gvozdenog puka”, bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci, pri čemu je ova ratna jedinica takođe iznedrila i borce sa najvećim brojem vojnih odlikovanja, čak 229 pripadnika je ponelo orden Karađorđeve zvezde sa mačevima. Medaljom za hrabrost je, samo 1918. godine odlikovano 982 vojnika Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”. Pripadnice slavom ovenčanog “Gvozdenog puka” bile su i Milunka Savić i Flora Sends, jedine žene nosioci Karađorđeve zvezde sa mačevima - kaže autor Žarić.

Gvozdeni puk je svoju ratnu misiju završio 1918. godine, nakon što je jedinica aktivno učestvovala u oslobađanju Niša, Aleksinca, Ražnja, Paraćina, Zrenjanina i Kikinde, a tokom svih borbi u Prvom svetskom ratu iz te jedinice poginulo je 2.974 vojnika i podoficira i 84 oficira.

Na promociji su, pored autora monografije o čuvenom srpskom Drugom pešadijskom puku “Knjaz Mihailo”, poznatijem kao “Gvozdeni puk”, govorili i Ljiljana Krasić direktorka Narodnog muzeja Toplice, kustos istoričar Maja Dimić, kao i Miloš Stojković ispred SKIC "Spona".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • the Dusan

    06:24 // 27. 10. 2023.

    Vojnici Gvozdenog puka su i iz Mramora, Aleksinca, Merošine, Doljevca, Niša .Moravska divizija, ovo svojatanje Gv.puka od strane Prokuplja je gadljivo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: