Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 25. 12. 2023.

| Kultura

Promocija prve zbirke pesama učiteljice iz Prokuplja

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Biblioteka
Promocija prve knjige pesama Ljiljane Sokolović u prokupačkoj Biblioteci; Foto: Lj. M.

Pesme koje su nastale kao odraz odnosa prema svetu i koje pokazuju razmišljanja o pojavama koje se dešavaju oko nas i u nama, deo su prve knjige pesama Zvezdokradice koju je napisala Liljana Sokolović, učiteljica iz Prokuplja, čija je promocija zakazana večeras od 17 sati u prokupačkoj Biblioteci. Ulaz za sve posetioce i ljubitelje knjige je slobodan.

Autorka kaže da se radi uglavnom o lirskim pesmama koje su nastale u prethodnih nekoliko godina.

Naslov Zvezdokradice je nastao iz težnje da se pokaže ono što je u ljudima svetlo, a što možda sami od sebe na neki način kriju. Svako od nas ima to svetlo koje je ukrao od neke zvezde, samo je potrebno da ga pokaže svetu, ali i pre svega sebi - komentariše svoje pesme autorka Sokolović.

Inače, Ljjiljana Sokolović učiteljica Osnove škole "Nikodije Stojanović Tatko" će sa koleginicom Jelenom Babić iz Osnovne škole "Milić Rakić Mirko" predstavljati Srbiju na 12. internacionalnom “Science on Stage festivalu” koji se održava u martu 2024. godine u gradu Turku u Finskoj.

One su u konkurenciji 45 projekata osnovnih i srednjih škola iz Srbije i Crne Gore, uspele da se plasiraju na tom festivalu, a njihov rad "Magična jabuka" povezuje nauku, tehniku i kreativnost i izabran je kao jedan od četiri najbolja projekta iz Srbije.

Ovo nije jedino priznanje za ove dve učiteljice, marta ove godine su u konkurenciji 200 radova koji se tiču razvijanja veština pisanja, govora, čitanja i slušanja kod učenika na interaktivnom projektu koji organizuje Zavod za unapređenje obrazovanja u Beogradu na temu “Srpski jezik - moj maternji jezik”, njihove aktivnosti "Uhvati lopticu, pročitaj rečenicu" uvrštene u Zborniku radova Zavoda.

Tokom 2021. godine na međunarodnom konkursu prosvetnih radnika koje je raspisalo Udruženje prosvetnih nastavnika iz Makedonije, učiteljice prokupačkih osnovnih škola Sokolović i Babić nagrađene su pohvalnicom i blagodarnicom. Nagrađeni radovi ovih učiteljica našli su se u prvoj elektronskoj zbirci posvećenoj Ćirilu i Metodiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: