Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 26. 4. 2022.

| Kultura

Promocija prvog stripa na dijalektu večeras u leskovačkom Narodnom muzeju

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Balkanska smotra strip autora
Promocija večeras od 20 sati; Ilustracija; foto: B. A.

Strip posvećen Prvom svetskom ratu, napisan na leskovačkom govoru ”Do pakla i nazad: Zapis” biće promovisan večaras od 20 sati u holu Narodnog muzeja u Leskovcu. Autor stripa Marko Stojanović ističe i da je motivaciju za pisanje stripa na prizrensko-timočkom dijalektu pronašao u tome što se taj dijalekt često omalovažava, ali i što pripadnici Moravske divizije moraju koristiti svoj autentični govor.

Strip Do pakla i nazad: Zapis je nastavak albuma Do pakla i nazad koji je izašao 11. novembra 2018. godine, na stogodišnjicu potpisivanja primirja u francuskom Kompenju. Fragmenti stripa objavljeni su u Politikinom zabavniku, a Stojanović kaže da novi serijal obrađuje opšte poznate događaje iz Prvog svetskog rata, kao što su odbrana Beograda, povlačenje preko Albanije i oporavak srpske vojske na Krfu, ali i neka manje poznata dešavanja karateristična za južnu Srbiju i Moravsku diviziju.

Do pakla i nazad nije baš sva motivacija bila pozitivna, proradio je inat. Prizrensko-timočki dijalekt, odabran za pisanje od strane takvih veličina kao što su Bora Stanković i Stevan Sremac, odavno je bokserska vreća koju u prolazu s visine raspali ko kako stigne, ali je skoro ta negativna kampanja dostigla nedopustive instutucionalno-pedagoške visine. Zarad verodostojnosti, koja je osnovni postulat istorijskog stripa, vojnici Moravske divizije svakako su morali da pričaju autentičnim dijalektom, ali ako sam se možda i kolebao da li da ga pojednostavim ili ublažim, učinim dostupnijim, ovakvi su me jezički tokovi, prelomili da istrajem u originalnoj nameri - rekao je Stojanović.

Dodaje i da je strip najvećim delom nacrtao Dragan Stokić Rajački uz učešće više crtača, ali i da je u izradi celokupnog albuma učestvovao veliki broj umetnika i pisaca. Međutim, strip je, kako kaže, nastao zahvaljujući Nikoli Mitroviću Kokanu, koji je započeo da piše strip, a po kome škola stripa i nosi ime.

Ovaj serijal je inspirisan nedovršenim stripom osnivača Leskovačke škole stripa Nikole Mitrovića Kokana koje je koncepcijski pratilo sve ključne tačke Prvog svetskog rata i time davalo jedan opšti pregled čitavog sukoba, nešto što na ovim prostorima ni jedan strip nije uradio. Ovaj strip pratile su i izložbe u Zaječaru, Leskovcu, Varvarinu, Kragujevcu i Somboru, kao i promocije u Beogradu i Petrovcu na Mlavi - kaže Stojanović.

Po prvi put će promocija stripa biti održana u Narodnom muzeju, a njoj će govoriti i dr Perica Hadži-Jovančić, koji je doktorirao istorijske nauke na Kembridžu, a pisac je pogovora prvog albuma u seriji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: