Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 18. 5. 2021.

| Kultura

Promocija romana "Kontraendorfin" Svetislava Basare u NKC-u

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Svetislav Basara foto NKC
Promocija pred niškom čitalačkom publikom; foto: NKC;

Knjiga "Kontraendorfin" koja je 2020. ponela NIN-ovu nagradu za roman godine i koja je, kako kažu iz Niškog kulturnig centra, vrhunac opusa Svetislava Basare o demontiranju srpskih mitova, biće predstavljena u sreud, 19. maja od 18 sati, u velikoj sali NKC-a.

Na promociju, kako najavljuju iz NKC-a, dolazi i sam autor - Svetislav Basara, kao i književni kritičar Marjan Čakarević, a ulaz je slobodan uz poštovanje epidemioloških mera.

Detronizacija nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih istorijskih i biografskih kontroverzi, kod njega je uvek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nosilaca, čije je samouništavajuće razmere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire - kažu u NKC.

Svetislav Basara foto NKC "Kontraendorfin" ovenčan Ninovom nagradom za 2020 godinu; foto: NKC;Romansijer, pripovedač i dramski pisac Svetislav Basara rođen je 1953. godine u Bajinoj Bašti, napisao je više od dvadeset knjiga - romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja i dvostruki je dobitnik NIN-ove nagrade za romane "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" i "Kontraendorfin".

Neiscrpan humor i hiperbola glavna su piščeva oružja i u ovom romanu, svojevrsnom nastavku „Andrićeve lestvice užasa“. Nesumnjivo najbolji i najubojitiji u vencu Basarinih romana koje otvara „Početak bune protiv dahija“ i koji tematizuju maligne i neuralgične tačke novije srpske istorije, kulture i politike - dodaju iz NKC-a.

Njegove drame bile su na mnogim scenama, a knjige su prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik. Basara je član Srpskog književnog društva, a od 2001. do 2005. godine bio je ambasador Srbije na Kipru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Књиге

    13:44 // 18. 5. 2021.

    Био је, кажу, неки моћни цар, који је наредио да се све књиге спале и да више не смеју да се пишу. Читајући оно што је Басара писао, потпуно разумем тог цара.

    • Dudulajce

      15:59 // 19. 5. 2021.

      Ne razumem cara NKC. On je ovamo i tamo, i gore i dole, i uvek u vlasti. Da ne sluti poraz ovih na vlasti?!

  • Bas me nesto zanima...

    13:05 // 18. 5. 2021.

    ...hoce li ga i niski pisci ispostovati i udostojiti svojim prisustvom?

    • Jordanov Sin

      07:51 // 19. 5. 2021.

      Prvo o demontiranju. NKC treba demontirati, kako oni najaviše romančinu, pljuvačinu. Drugo, niški pisci - zvuči malo zagonetno. Ovi ,,državni'' moraju biti prisutni kao i prozapadni. Ostali, sigurno neće doći. Besramni, koga je ova zemlja kljukala, dobiće lovu za iće, piće i belo.

  • Čudesni dribling

    12:50 // 18. 5. 2021.

    Ali, brale, da pišeš za Kurir, eeej! Kakvo to posrnuće mora da bude???!!!

    • Smuk

      15:51 // 18. 5. 2021.

      @Čuesni... : Samo - moralno posrnuće! Uklapa se u savremene trendove "kretanja" ! A , i kad' će ako ne u svojim najboljim godinama tj. decenijama ! Konačno je "sazreo" kao ličnost i kao "čovek" !

    • Čudesni dribling

      16:00 // 18. 5. 2021.

      Ma, loše napisA - trebe kolko a ne kakvO!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: