Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 20. 10. 2018.

| Kultura

Promocija romana "Smrt je placebo" - na dve obale Nišave, uz brojnu publiku

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
promocija
Iz mračnog "Deli" prostora, do osvetljenog platoa "Nišvilovog" džez muzeja; foto: Milan Marković

Na dve obale Nišave, na jednoj tama, na drugoj svetlo, uz priču i muziku, protekla je sinoćna promocija romana Smrt je placebo, prvenca mladog niškog pisca Nikole Markovića. Veliki broj Nišlija dao mu je podršku i zadao domaći zadatak publici u drugim gradovima, gde će narednih meseci imati promociju. Fascinantan naslov, jedinstvenost, lepršavost i temeljnost, roman koji tera na razmišljanje, samo su neki od utisaka onih koji su pročitali knjigu.

Mračan ambijent Deli prostora, poput naslova knjige koji ostavlja takav utisak, "razbila je" svetiljka, nagoveštavajući onima koji još nisu čitali roman da on nije tako mračan i da u njemu ima i humora. NE6A8034 Promocija romana "Smrt je placebo", prvenca niškog pisca Nikole Markovića; foto: Milan Marković

Marković upravo ističe da oni koji su pročitali knjigu znaju da ona nije tako mračna, da pokazuje da ima nade i da je svetlo na kraju tunela, a smatra i da je svetlo na kraju života i da smrt nije kraj.

Smrt se desi na početku knjige i jedan od glavnih likova, već u prvoj rečenici nema nogu i na sahrani je svoje velike ljubavi i vi ste tu već stavljeni u neku situaciju da ste se sablaznili od ambijenta i od atmosfere, a na kraju nekako opet dođemo do toga da je to možda bio jedini izlaz za glavnu junakinju, jer je to neka vrsta njene katarze, a sa druge strane i okidač da glavni junak bude znatiželjan da vidi šta to nosi život dok ne dođe do trenutka kada je formalno ili neformalno kraj - otkriva autor.

Naslov je sanjao, kako kaže, te je njegov prvenac tako "dobio ime". Čita se više kao pesma, nego kao roman, utisci su čitalaca, a Marković dodaje da nije reč o autobiografiji, već da je priača u romanu fikcija.

Pored svih utisaka njemu bliskih ljudi nakon čitanja, posebno mu je bila čast kada je roman pročitao niški pesnik Zvonko Karanović, koji mu je rekao da je, za razliku od nekih koji se godinama bave pisanjem, pa ipak ne umeju da iznesu priču do kraja, on to uspeo. NE6A8039 Promocija romana "Smrt je placebo", prvenca niškog pisca Nikole Markovića; foto: Milan Marković

Dakle kada mi je rekao da sam uspeo to da iznesem to mi je bila možda i najveća satisfakcija, zbog toga što je on pesnik koji ima 3 romana iza sebe. To mi je bio vetar u leđa da ne napustim tu formu poetskog pripovedanja - ističe Marković.

Nikolin profesor iz srednje škole, matematičar i slikar Branislav Pecarski, istakao je na promociji da je upravo naslov Smrt je placebo ono šo ga je fasciniralo, jer podstiče na razmišljanje.

Mislim da dobrim delom naš život, naša duhovna kretanja, bivaju određena tim svojim nekakvim stavom kakav imamo prema smrti, prema toj neminovnosti, a sama knjiga me je kasnije oduševila van tog detalja, atmosferom, onim što se da prepoznati u gradu, mestima, sećanjima, finom nostalgijom i kao što sam napisao Nikoli, to je nešto kao kad vam se zavuče pesma u uho pa vas drži danima, ne možete da izbacite iz sebe, pa opet kad se setite opet i tako to traje - naveo je Pecarski. NE6A8099 Promocija romana "Smrt je placebo", prvenca niškog pisca Nikole Markovića; foto: Milan Marković

Da je izuzetno lepo bilo čitati prvenac mladog pisca, utisci su Ivana Drljače ispred izdavačke kuće Agnosta, koja je objavila njegov roman, a posebno je pohvalio to što ga on nije podsetio ni na šta što je dosad pročitao. Poseban utisak mu je "lepršavost i temeljnost", kao i to što je i nakon čitanja razmišljao o priči iz knjige.

U poslednje vreme kada čitamo knjige, imam utisak da mnoge knjige ne ostave nekakav trag u meni, u smislu razmišljanja, nekakvog prekopavanja po sopstvenim mislima, a ovo je knjiga koja je prosto terala na neko razmišljanje i jednostavno kada je zatvorite imate taj utisak da razmišljate o knjizi - ističe Drljača.

Markovića je veliki broj Nišlija podržao na sinoćnoj promociji, a osim priče o knjizi Smrt je placebo, sagovornici su govorili i o važnosti čitanja, naročito među omladinom, a priču su nastavili na osvetljenom platou ispred Nišvilovog džez muzeja na drugoj obali Nišave, gde je uz muziku kant autora Mitra Zorića publika mogla da razgovara sa autorom, nabavi svoj primerak knjige i dobije potpis.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mala Krsna

    17:56 // 20. 10. 2018.

    Ce citamo li nesto pred kuntanje?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: