Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 2. 4. 2023.

| Kultura

Promocija romana o veštačkoj inteligenciji "Blistanje" u Pirotu

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
hotel pirot
Promocija knjige u sali hotela; foto: Lj. F.

Nakon Beograda, Pirot će biti drugi grad u Srbiji u kojoj će Vladimir Đukanović, filozof i ekonomista, održati promociju svoje prve knjige "Blistanje". Knjiga govori o veštačkoj inteligenciji, a promocija je zakazana za ponedeljak, 3. april, u 18 sati, u velikoj konferencijskoj sali hotela Ana Lux, u samom centru grada.

Naučnofantastični roman je, kako kaže autor, rezultat njegovog dugogodišnjeg bavljenja analizama i proračunima vezanim za veštačku inteligenciju, a Đukanović, koji je poznat i pod nadimkom "filozof sa Volstrita", kaže da je tema knjige postala veoma aktuelna u poslednje vreme.

Šta će biti sa tom novom tehnologijom i sa našim životima uvezanim za tu tehnologiju je sada veliko pitanje. Otkako se pojavio chat GPT ta tema je ušla u mejnstrim medije i naše živote i zato je knjiga sada izuzetno aktulena. Pogotovo jer se ne bavi samo sa onim jednostavnim pitanjima šta će biti, i kako će biti, već i nekim scenarijima koji se, nadam se, neće obistiniti - kaže Đukanović.

đukanović Beograd pa Pirot; foto: organizatori Knjiga je, dodaje, i neka vrsta upozorenja, jer po njemu postoje dve osnovne škole razmišljanja - da će tehnologija veštačke inteligencije samo biti dobra za nas i druga da moramo biti pažljivi, da stvari mogu da se otmu kontroli.

Kada je krenuo da piše i da istražuje to je bio roman naučne fantastike, a sada kada je izašao kaže da se šali da to više nije roman naučne fantastike.

Ja sam sastavio istoriju filozofije veštačke inteligencije o tome kako su ljudi razmišljali od postanka ove tehnologije do danas. Implikacije su jasne, tehnologija može da nam značajno pomogne, da naše život učini lakšim, ali ako se stvari otmu kontroli mogu da nam pokažu da smo stvorili konkurentnu inteligenciju. U neku ruku moja mašta jeste postala stvarnost, jer smo videli kako funkciioniše chat GPT - kaže autor.

Đukanović je finansijski konsultant i investitor, a najveći deo svoje karijere proveo na Volstritu radeći za multinacionalnu kompaniju JP Morgan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: