Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 19. 2. 2015.

| Kultura

Promovisan "Rečnik pirotskog govora"

Autor:Marija PenčićIzvor:Južne vesti
recnik-pirotskog-govora.jpg
Za pola veka sačuvano 33.000 reči pirotskog govora

Na nedavno završenom Salonu knjiga i grafike u Pirotu održana je promocija kapitalnog izdanja Službenog glasnika i Opštine Pirot "Rečnik pirotskog govora" autora Dragoljuba Zlatkovića.

Za 50 godina rada, etnolog Dragoljub Zlatković prikupio je i sačuvao više od 33.000 reči pirotskog govora.

Nema primera sela, zaseoka, mahale koju nije obišao u našem kraju... Gladan ili prigladan, pokisao, sa notesom u ruci, ali uvek srećan - reči su Momčila Antića iz pirotske Narodne biblioteke kojima su najvernije oslikane osobine večitog "terenca" i beležničara, čuvara pirotskog govora Dragoljuba Zlatkovića.

Rečnik je pripremao pola veka. Praktično od trenutka kada je otvorio svoj prvi notes i krenuo put Stare planine, ali i šire, beležio je, kako sam kaže "govor duše ljudi" sa kojima se susretao. Žali što pirotski govor nestaje, jer nestaju i sela na Staroj planini, ali nada se da će ovaj govor ipak opstati i da će se njime koristiti i buduća pokolenja Piroćanaca.

Zlatković je sačuvao od zaborava pirotski govor i u svojim knjigama u kojima je objavio mnogobrojne narodne umotvorine, stare pesme, zaboravljene izreke. 2 Dragoljub Zlatković

Po struci sam agronom i kada sam 7. aprila 1965. godine otišao da vidim teren Srednjeg Visoka na Staroj planini, uočio sam jedan potpuno drugi svet, bogatstvo koje sa ljudima nestaje i niko ga ne ceni. Tada sam odlučio da pišem i sakupljam materijal i objavljujem prvu knjigu 'Duma” - rekao je Zlatković.

Nije se zaustavljao pa je, kako je rekao, vremenom bilo sve više materijala, jer poznaje sva sela u okrugu, ali i istočnu Srbiju do Bora, pa čak i zapadnu Bugarsku.

Kad zaorati ne umeje da stane, neje skrčav i znaje da prekara, često je šegobijandra, ali surtuk neje - izdvaja Zlatković reči i izraze za koje je zaista potreban rečnik onima koji nisu iz pirotskog kraja, a koji žele da otkriju njihovo značenje.

Službeni glasnik je objavio ovo kapitalno delo, a ispred ove institucije bila je i v.d. direktorka Jelena Trivan, koja je rekla da je svrha postojanja Službenog glasnika upravo da izdaje ovakva izdanja koja nisu komercijalnog tipa, ali su od ogromnog značaja za identitet, kulturu i baštinu jednog naroda.

Kroz istraživački rad u Službenom glasniku pojavljuje se novo leksičko bogatstvo i iz njega će izaći novi rečnici za koje niko nije znao - rekla je na promociji u Pirotu Jelena Trivan.

Ona kaže da je održala obećanje da će odmah izaći preostala dela Stanislava Vinavera i najavila da će se boriti žestoko da Službeni glasnik bude izdavač koji će od zadužbine Ive Andrića dobiti priliku da prvi put izda celokupna kritička izdanja nobelovca.

Verovali ili ne, u našoj zemlji, ali i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije, do danas nisu izašla celokupna dela Ive Andrića i mi hoćemo da to bude naš izdavački poduhvat - kazala je Jelena Trivan.

U ime Opštine Pirot koja je podržala izdavanje rečnika, predsednik Vladan Vasić zahvalio se Zlatkoviću i Službenom glasniku na odličnoj saradnji, ukazujući da je pirotski govor još jedan brend ovog kraja, poput peglane kobasice, pirotskog kačkavalja i ćilima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zainteresovana

    19:47 // 1. 3. 2015.

    Gde moze da se kupi ova knjiga?

  • Pirke Bloger

    09:05 // 25. 2. 2015.

    Неје ни он скрчан. Фала му. Че знају и нашти унуци како је убав тија дијалекат.

  • Kalča

    13:30 // 21. 2. 2015.

    Ovo delo Dragoljuba Zlatkovića je kapitalno. Neizostavno moramo da negujemo ljude koji nas zadužuju velikim i bogatim delom.

    • Tolić

      11:01 // 3. 3. 2015.

      Treba istaci i veliki doprinos Ujedinjenih regionima Srbije i njenog potpredsednika gospodina Vladana Vasica uz ciju pomoc i nesebicno zalaganje je publikovano ovo kapitalno delo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: