Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 22. 11. 2012.

| Kultura

Propao tender za Bali-begovu džamiju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bali-begova-džamija.jpg
Bali-begova džamija, foto: skyscrapercity.com

Nije uspeo tender za restauraciju jedine preostale džamije u niškoj Tvrđavi, koji je Direkcija za izgradnju Niša raspisala krajem oktobra.

Prema rečima portparola Direkcije za izgradnju grada Dragana Videnovića na raspiasan javni poziv prijavio se samo jedan ponuđač koji, kako kaže Videnović, nije imao potpunu dokumentaciju.

- Doneto je rešenje da se tender obustavlja i nakon toga mi treba da dobijemo novu inicijativu od Uprave za komunalne delatnosti kako bismo mogli da raspišemo novi tender - rekao je Videnović.

Da tender nije uspeo Južnim vestima je potvrđeno i u Zavodu za zaštitu spomenika prema čijem projektu bi restauracija i trebalo da se izvede.

- Ponuđači nisu ispunili uslove tendera i Direkcija bi trebalo da raspiše novi, a najviše posla ima u krovnom delu džamije - rekao je Mile Veljković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika.

On je naglasio da je za vreme Turaka Bali-begova džamija bila veoma značajna, jer je korišćena kao vojna džamija.

Trenutno se ova zgrada koristi kao galerijski prostor, poznatiji kao Salon 77.


Bali-begova džamija se nalazi u središnjem delu Tvrđave i predstavlja zadužbinu Bali-bega, Smederevskog sandžak-bega, čije je ime zapravo Gazi Bali-beg Jahjapašić.

Džamija se prvi put pominje u periodu između 1521. i 1523. u Osmanilijskim spisima, a prvi put je rekonstruisana u periodu između 1976. i 1977. godine.

Kvadratne je osnove i površine od 64 kvadrata, sa 16 prozora i kupolom na pandantivima, visine 12 metara, a do Prvog svetskog rata u blizini džamije se nalazila Sahat-kula.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mladen Jovanovic

    13:30 // 24. 11. 2012.

    Sinisa, to nije aktivna dzamija - to je galerija koja se nalazi u napustenoj zgradi dzamije. Niko je ne obnavlja da bi ona bila u religijskoj funkciji, vec u funkciji kulture grada. Nije valjda da nikada niste otisli ni na jednu izlozbu tamo? Elementarne stvari.

  • Sinisa

    12:17 // 24. 11. 2012.

    Nemogu da razumem ovo pa Nis vec ima jednu dzamiju i to u centru Nisa.Zasto sada ovo kao da nema preci stvari od ovoga.Ja kada pogledamo kako su zavrsile crkve na KiM onda nemam sta da kazem na ovo.A mi ako dozvolimo da se takvi nasele ovde kod nas i to nemogu da pozdravim.Znate svi vi na koga mislim.

    • Veroljub Gospodic

      17:48 // 7. 1. 2013.

      Dragi moji, ovog sovinizma stvarno nikad dosta. Kamo srece da je ova dzamija obnovljena, pa i sahat kula uz nju, pa i Pasin konak u tvrdjavi, pa da su otkriveni mozaici u medijani, pa da se zastiti ranohriscanska grobnica na ulasku u Pantalej, pa da jos narod krene da posecuje muzeje... onda bi mozda saznao i jedan neprijatan podatak o svojoj proslosti... Od 1998. do juna 1999. na kosovu je unisteno 209 od ukupno 607 dzamija i islamskih verskih objekata. Ali o tome se cuti jer, pobogu kako da Srbi to rade, tako castan i plemenit narod. koliko su nas Osmanlije unazadile a koliko mi njih, to je tesko reci. Sada je popularno biti turbo Srbin pa ne daj boze da su Turci stogod dobro uradili, bilo bi da su to neki Turci srpskog porekla. I na kraju moj Sinisa, cemu ti svoju decu da ucis kada ti je mrena prekrila oci, a mrznja usla u dusu. Tebi smeta da se "oni naseljavaju". Tuzno, jadno i bedno. To nije Nis u kakvom sam ziveo i kakav pamtim

  • kad primitivci uzjasu na vlast...

    21:46 // 22. 11. 2012.

    Milane Petrovicu...ti si pun predrasuda!Ja sam odrastao u tom kraju,i ta dzamija je deo mog Nisa!Ja je ne posmatram u tom ogranicenom kontekstu kako je ti posmatras!Osim toga,ja znam da postoji puno dosljaka u NIsu,koji su zbog ratova napustali svoje krajeve i sada su puni mrznje prema svemu ,sto se ne uklapa u njihov ogranicen pogled na svet ili selo odakle su!...Kad je Nis bio najliberalniji,najopusteniji,zdrav perspektivan grad,osamdesetih godina proslog veka,ta Dzamija nije nikom smetala.Zadnjih dvadesetak godina,javljaju se kvazi patriote i nacionalisti,veliki Srbi!Sve je to ok,ako si neki balavac ili dosljak,a ako si pravi Nislija,onda te ne razumem!Ma razumem te i tad,ima puno Nislija,zbog kojih me je nekad stid da kazem iz kog sam grada!...Ne planiram vise da ti odgovaram na poruke,jer imam pametnija posla.U svakom slucaju,pokusaj da shvatis ovo sto sam napisao jer,uglavnom je sve dobronamerno a ako ne,shvatices mozda nekada,nadam se i... pozdrav prijatelju!

    • Milan petrovic

      01:35 // 23. 11. 2012.

      Kao prvo ko si ti da prebrojavas ovde ljudima 'krvna zrnca'?! Kao drugo nismo nikakvi prijatelji.

      Ja sam 4 koleno Nislija - da zadovoljim tvoje komplekse, a biti Nislija ne znaci biti nekakav 'evropejac' po automatizmu!

      Covece radi se o jednoj stvari: mi treba da se bavimo U PRVOM REDU sadrzajima i nalsedjem na koje imamo istorijski, kulturni i vrednosni kontinuitet a medju kojima su i Rim i hriscanska Vizantija a koji leze ispod metara zemlje u najstrozijem centru Nisa bas u tvrdjavi! Tek kad se sve to sto se veruje da postoji iznese na svtlo dana, prostudira i stavi na svoje mesto, onda U NEKOM TRECEM REDU moze da se zacini sa nekom sahat kulom il nekim drugim reliktom osmanlijskog prisustva. A 100% nisam da se od jednog izlozbenog salona pravi nekakva dzamija za koju iako sam Nislija prvi put cujem da se zove Bali Begova..

    • Mladen Jovanovic

      14:43 // 23. 11. 2012.

      Petrovicu Milane, hitno u hajduke! Ovde ce oni da nam obnavljaju dzamiju za koju TI ne znas kako se zove!

      Grad Nis bi trebalo da ustanovi instituciju - Petrovic Milan. Funkcija? Prvoupitani Grada Nisa. Zasto? Prvo grad Petrovic Milana da pita, pa tek onda da bira sta ce da obnavlja. Manite sve doktore nauka, zavode, ljude strucne za prezentaciju bastine i neke tu novinare.

      Milana Petrovica za predsednika! Ma sta predsednika, za Kneza!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: