Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 23. 4. 2015.

| Kultura

Protest mladih filharmoničara zbog odluke Ministarstva kulture

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
omladinska filharmonija
Omladinska filharmonija "Naissus" za pet godina postojanja ostvarila velike rezultate

Članovi niške omladinske filharmonije danas su mirno protestovali ispred Ministarstva kulture, nezadovoljni odlukom komisije da im na konkursu ne dodeli novac neophodan za učešće na muzičkom festivalu u Los Anđelesu.

Kako objašnjava dirigent filharmonije “Naissus” Zoran Andrić, srednjoškolci i studenti iz 15 gradova koji čine ovaj sastav nisu želeli da “razvlače transparente, već da ukažu na problem i lošu odluku”.

I pored 2 zlatne medalje na najvećim evropskim takmičenjima i istorijskog poziva ikada za Srbiju, za učešće na najprestižnijem festivalu za mlade orkestre, naš zahtev je odbijen. Ovo je predsedan u negativnom kontekstu kada je u pitanju kultura i njeni dometi mladih kreativaca - ističu u filharmoniji “Naissus”.

Dirigent Andrić kaže da je danas sa njim razgovarala pomoćnica ministra kulture Ana Vučetić, ali da nije postignut dogovor, te da se zato mladi muzičari nadaju da će ministar kulture Ivan Tasovac iskoristiti svoje diskreciono pravo i omogućiti njihov put u Ameriku.

Tasovac je iskoristio dikreciono pravo i nekim manifestacijama, poput Kustendorfa, dodelio pare mimo konkursa. Zašto to ne bi učinio i za mlade talente koji su pozvani da predstavljaju svoju zemlju u svetu, kako već uplaćena sredstva, ne tako mala, ne bi propala? - pita Andrić.

On objašnjava da su mu iz Komisije za muziku, koja je donela odluku, rekli da je njihov projekat odbijen jednoglasno jer su potraživali velika sredstva.

Tražili smo 7 miliona dinara, ali to nije velika svota imajući u vidu razdaljinu, veliki filharmonijski orkestar od 60 članova, kao i participaciju za naše učešće i boravak u Los Angelesu, za koji su čak i sama deca bila spremna da odvoje svoja sredstva - kaže Andrić.

On objašnjava da su već od prijatelja iz dijaspore i donatora sakupili više od 23 hiljade dolara, od Grada Niša dobili 10 hiljada dolara, ali da im nedostaje još novca. Ističe da bi im bila dovoljna pomoć Ministarstva i od 4 miliona.

Tražimo i dalje pomoć i odlučni smo da istrajemo u našim nastojanjima da Srbiju po prvi put u istoriji predstavimo na tlu Amerike u sastavu mladih filharmoničara, ne računajući turneju naše nacionalne Beogradske filharmonije koja se sama predložila i nametnula i koja je koštala našu državu oko 1.000.000 evra - napominje dirigent niške filharmonije.

Podsetimo, pošto članovi ove omladinske filharmonije nemaju dovoljno novca za ovaj put i učešće na festivalu, još u novembru je pokrenuta i “kickstarter” kampanja za prikupljanje sredstava. Filharmonija “Naissus” bi prema planu trebalo da od 14. do 18. juna ima takmičarski nastup u prestižnoj dvorani “Walt Disney Hall” i celovečernji koncert u Dizni parku u Los Anđelesu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    18:27 // 24. 4. 2015.

    Postovani g-dine Andricu,zar mislite da ce narcisoidni Tasovac da iskoristi diskreciono pravo zbog necega iz Nisa?Bravo za optimizam,ali prateci situaciju oko Nisvill-a,to je nemoguca misija!

  • nenad 2008

    22:29 // 23. 4. 2015.

    ...tako je to u zemlji, u kojoj Betoven, deci predaje u III r. osn.škole.

  • nenad 2008

    22:25 // 23. 4. 2015.

    Umesto, da /i pored dobijenih para od grada Niša/,lokalni ministar za kulturu/ advokat Aleksić/,sam reši problem u Ministarstvu, Vi ste g. Andriću, primorani, da zajedno sa decom to činite ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: