Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 21. 3. 2021.

| Kultura

Prva crkvena biblioteka u Nišu otvorena za sve građane, a čuva roman "Grof Monte Kristo" star 153 godine

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
biblioteka-crkvena-foto-hramhristavaskrsenja
Biblioteka ima raznoliku literaturu u ponudi; foto: Hram Vaskrsenja Hristovog

U Parohijskom domu Hrama vaskrsenja Hristovog u Nišu, kraj Bogoslovije u naselju Delijski vis, nedavno je otvorena biblioteka namenjena svim građanima. Osim duhovne literature, ljubitelji pisane reči mogu da odaberu i dela klasične književnosti, beletristike, a ova biblioteka čuva i retke i vredne knjige kao što je primerak romana Grof Monte Kristo iz 1868. godine.

Prva crkvena biblioteka u Nišu nosi ime Starca Nikanora Hilandarca, koji je obnovio Hilandarski metoh u okviru koga se i nalazi ova oaza knjiga. Članarina za je besplatna, a prema rečima starešine Hrama Bobana Stojkovića u ponudi su razna dela - knjiga o veri, popularnih naslova, do knjiga iz medicine, filozofije i romana za decu. crkva hram Jedinstveni primerak romana; foto: Hram Vaskrsenja Hristovog

Ne smemo da zaboravimo da hrišćanska kultura podrazumeva da budemo upućeni u sve pore društva, ne samo duhovnost. Mi smo planirali da biblioteka bude dostupna svakome ko voli lepu književnost. Preovladavaju stručne knjige, dečije, beletristika, nismo nabavljali samo verska izdanja - kaže otac Boban.

Za sada imaju više od 3.500 različitih izdanja, a očekuju da će do Vaskrsa taj broj biti oko 5.000 jer, ističe Stojković, ima dosta donatara i dobrotvora iz Srbije i inostranstva koji žele da pomognu.

Zahvaljujući upravo jednom donatoru iz parohije, biblioteka je dobila na poklon knjigu staru više od 150 godina. Reč je o čuvenom romanu Aleksandra Dime Grof Monte Kristo. Ovakve retke i vredne knjige neće moći da se iznose van biblioteke, kaže starešina Hrama sveštenik Boban Stojković.


U planu i čitaonica na otvorenom

biblioteka-crkvena-foto-hramhristavaskrsenja (2) foto: Hram Vaskrsenja HristovogOsim uvećanja fonda, iz Hrama planiraju da u dvorištu Hilandarskog metoha naprave i čitaonicu na otvorenom.

Ni pandemija, tokom koje su knjige su sakupljane, nije ih sprečila da početkom marta otvore ovo kako kažu, jedinstveno zdanje. Pripremana je više od pola godine, uz veliku pomoć bibliotekara Narodne biblioteke "Stevan Sremac".

Sveštenici Metoha se vodili su se time da dobro jedino vredi ako se podeli sa drugima. Mudrost, znanje, blagodat, pozitivna energija deljenjem rastu. Tako se život jedne knjige deljenjem produžava, a narod kad čita postaje mudriji - poručuje sveštenik Boban.

Kako bi građanima približili biblioteku u naselju Delijski vis, kada epidemiološka situacija dozvoli, organizovaće predstavljanje specijalnih izdanja, autora i književne večeri.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pavle Ivkov

    13:10 // 21. 3. 2021.

    Divno svestenstvo crkve Vaskrsenja Gospodnjeg jos jednom na delu pokazuje koliko brine o svom narodu. Svaka cast!

  • Pera

    11:43 // 21. 3. 2021.

    Predlažem da svi državni paraziti grada i opština Niša pročitaju po jednu knjigu ili da se odreknu službenih kola i krakanje u kafanu mesec dana. Šta je veća kazna za njih?

    • Des - pot

      12:20 // 21. 3. 2021.

      To je lep predlog,jer bi polovini njih to bila prva pročitana knjiga,a druga polovina i nezna da čita pa za njih to ne važi.

    • Aca

      16:58 // 21. 3. 2021.

      I jos kad bi se popovi odrekli krkanja, kafana, privatnih poslova, gradjevina, trgovina...
      Crkva je najbogatija institucija u Srbiji posle vojske a sve sto su uspeli da otvore je biblioteka

  • Snezana

    10:40 // 21. 3. 2021.

    Bravo. Lep gest i pokusaj da se narod vrati pravim vrednostima i prestane da se truje Farmama i Zadrugama.

    • Milan

      09:12 // 22. 3. 2021.

      Poglavar spc je glavni u radio difuznu agenciji. Za sve ove godine nikad slovo jedno nije izgovorio protiv rijaliti emisija.

    • profesor

      17:04 // 22. 3. 2021.

      pravim vrednostima kao što su pedofilija, stebroljupstvo, zaglupljivanje mase i uvlačenjeni debelo crevo Vučiću? To radi crkva, pa zato pitam...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: