Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 18. 10. 2021.

| Kultura

Prva knjiga Aleksandra Stankova "Elastične priče" bavi se dušom kroz svakodnevni život Nišlija

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
knjiga
Književni prvenac Aleksandra Stankova; foto: MIRC

Večita borba sa vetrenjačama, susret sa nepoznatim, ljubav prema knjizi, dilema o šovinizmu i kosmopolitizmu samo su neke od tema koje je u svom književnom prvencu "Elastične priče" utkao pisac i novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov. Knjiga u tri tematske celine – misao, emocija i život prikazuje svakodnevnicu i dočarava Niš kroz različite situacije, dok je u osnovi svega duša.

"Elastične priče" su prva zbirka priča dugogodišnjeg novinara Južnih vesti, a u njoj je objedinio 14 tekstova koje je pisao u različitom vremenskom periodu. promocija Promocija knjige; foto: MIRC

Junaci u pričama prolaze kroz razne situacije u kojima može da se pronađe svako i koje svim snagama deluju na dušu i njenu elastičnost, o čemu je bilo reči i na promociji knjige u "Deli prostoru".

Stankov se u knjizi vodi svetim trojstvom - misao, emocija i život koje definiše čoveka i spolja i iznutra i u čijoj je osnovi duša. U svim tim celinama opisuje životne situacije, za koje kaže da su priče o svima nama. knjiga "Elastične priče" su trenuci istrgnuti iz vremena; foto: MIRC

"Avanture" su raznorazne i zapravo su životne situacije sa kojima se junaci susreću u pokušaju da naprave neki iskorak u svom životu. Ima tu večite borbe sa vetrenjačama, dilema o šovinizmu i kosmopolitizmu, susret sa nepoznatim, ljubavi prema knjizi, ali i ljubavi uopšte. Zato je čitava zbirka i podeljena na 3 tematske celine - navodi Stankov.

Poslednja priča "Čestica" upravo govori o susretu čoveka sa nepoznatim, sa virusom korona. Međutim, iako ona kao i ostale priče, kako kaže Stankov, verovatno ne daju odgovore na mnoga pitanja, teraju čitaoca da se zapita o sebi, svojoj duši, njegovom položaju u društvu i odnosu prema drugima.


Trenuci istrgnuti iz vremena

Na promociji knjige u "Deli prostoru", osim Stankova, govorili su i Stefan Marković, Nataša Budeš i Ivan Drljača. Stil autora ocenili su jednostavnim i efektnim, a takvi su, kažu, i njegovi junaci jer u njima možemo da prepoznamo sebe.

Stankov kaže da se trudio da ispriča priče tako da čitalac ne ostane ravnodušan. knjiga Stankov nastavlja sa pisanjem, već ima nove priče u rukopisu; foto: MIRC

Mnogi junaci mojih priča su potekli iz mog svakodnevnog novinarskog posla. Mnoge sam sreo u nekim trenucima naših života koje sam istrgao iz vremena i uz malo fikcije podario im večiti knjiški život. Pojedini likovi nose i nešto lično, a neki su se "rodili" iz mojih razmišljanja o pitanjima koja muče savremenog čoveka. Iako je u mnogim pričama to poprilično jasno, treba naglasiti da su svi Nišlije - objašnjava.

Čitaoci će imati prilike da upoznaju Lemija, Bogdana, Dragana i mnoge druge muške i ženske likove, a oni će uskoro osvanuti na policama knjižara. Zainteresovani knjigu mogu da naruče i putem mejla [email protected] po ceni od 500 dinara.

Zbirka priča Aleksandra Stankova izašla je u izdanju kuće “Agnosta”.

O piscu:


Aleksandar Stankov je rođen 1986. godine u Nišu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u ovom gradu, na smeru Književnost i srpski jezik. Od 2008.
godine se, sa povremenim prekidima, bavi novinarstvom.

Za uređivački rad dobio je nagradu "Slađana Veljković" za 2018. godinu.

"Elastične priče" su njegova prva zbirka koja je nastajala poslednjih nekoliko godina. Priča "Mrak" štampana je 2015. godine u zborniku "Crte i reze" biblioteke iz Svilajnca. Autor je bloga "Zapisi sa južne strane" gde objavljuje svoje priče, kolumne i komentare.

Živi i radi u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: