Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:02, 18. 11. 2022.

| Kultura

Prva zadužbina Stefana Nemanje u Kuršumliji uskoro pristupačnija za posetioce, uređuju se put i osvetljenje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
manastir bogorodice
Manastir presvete bogorodice biće osvetljen i dostupan za posetiove; Foto: TO Kuršumlija

Manastir Presvete Bogorodice koji je sagradio Stefan Nemanja u periodu od 1166. do 1196, a koji je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, uskoro će biti pristupačniji za posetioce i turiste, nakon što se završe radovi na pristupnom putu i popločavanju, kao i na njegovom osvetljenju, za šta je iz opštinske kase izdvojeno 2,5 miliona dinara.

U lokalnoj samoupravi kažu da se sa nestrpljenjem očekuje završetak radova kako bi se toj duhovnoj svetinji vratio sjaj koji zaslužuje. put U planu je i izgradnja pešačke staze do manastira; Foto: Opština Kuršumlija

Uz saglasnost Zavoda planiramo da uradimo pristupni put i popločavanje kamenim kockama koji će se korisiti isključivo kao pešačka staza i koja će adekvatno biti obrađena. Iz godine u godinu kulturno-istorijski turizam naše opštine postaje sve atraktivniji kako za domaće, tako i strane turiste. Nastojimo da obezbedimo značajna novčana sredstva i uz pomoć nadležnih ministarstava obnovimo Nemanjine zadužbine. Ranije je završena rekonstrukcijom severne kule manastira Svetog Nikole, koja sada ima totalno drugačiji vizuelni izgled - rekao je Vojimir Čarapić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Naglašava da se posle 300 godina ponovo čuju i zvona sa prve zadužbine Stefana Nemanje, te da su u toku prošle godine započeti radovi na obnovi bedema oko manastira i izgradnji ulazne kapije koji se privode kraju. manastir Manastir svetog Nikole u Kuršumliji; foto: Opština Kuršumlija

U pripremnoj fazi je i sređivanje planske dokumentacije za izradu vizitorskog centra na ovom prostoru, gde će turisti, ali i posetioci za koje je crkva svetinja, imati na pravi način prezentovan kompleks. Sve ove aktivnosti na uređenju spomenika kulutre od izuzetnog značaja doprinose promociji turizma naše opštine i promociji Kuršumlije kao "prve prestonice Stefana Nemanje“, rodonačenika slavne dinastije Nemanjić - dodaje Čarapić.


Manastir Presvete Bogorodice sagrađen na ušću dve reke

Manastir Presvete Bogorodice se nalazi na ušću reke Kosanice u Toplicu, 800 metara nizvodno od manastira Svetog Nikole i u arhitektonskom smislu predstavlja unikatan primer srpskih srdnjovekovnih zadužbina.

Arheološka iskopavanja koja su sprovedena na ovom nalazištu potvrdila su postojanje antičke, srednjovekovne nekropole, kao i jedan objekat manastirskog kompleksa.

Kao i obližnji manastir Svetog Nikole, i ova crkva je bila u funkciji do Velike seoba Srba 1690. godine, kada nastaje period njenog urušavanja.

Manastir meštani nazivaju "Petkovača" i svake godine na Veliki Petak oko njega se skupi po nekoliko hiljada ljudi, pale sveće i mole se Bogu.

U blizini manastira nalazio se dvor sultanije Mare Branković, žene turskog sultana Murata drugog i ćerke srpskog despota Đurđa Brankovića, koja se neko vreme brinula o manastiru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: