Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 10. 6. 2019.

| Kultura

Prvak niškog teatra nagrađen za najbolji tekst na festivalu u Banjaluci

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Aleksandar Mihailović
"U čije ime" predstava sa najboljim tekstom na festivalu; Foto: Narodno pozorište Niš

Tekst Aleksandra Mihailovića za predstavu "U čije ime" koja govori o streljanim glumcima Narodnog pozorišta posle oslobođenja Niša 1944, proglašen je najboljim na Teatar Fest-u u Banjaluci.

Da je tekst niške predstave najbolji među pet predstava učesnica, prepoznao je žiri kojim je predsedavao teatrolog Luka Kecman, a članovi bili i književnik Selimir Radulović i direktor BITEF tetra Miloš Latinović. Aleksandar MIhailović nagrada Tekst o stradanju glumaca nagrađen; Foto: Narodno pozoriše Niš

Tekst Mihailovića, kako se navodi na sajtu Narodnog pozorišta, na topao i životan način progovara o stradanju malog, običnog čoveka koji pokušava da opstane u vihoru velikih društvenih i političkih promena.

Kada talasi istorije podignu talog jednog društva, kad potom taj mulj zamuti pogled istini i dobroti, kad nastupi doba bez čistih, bezgrešnih, vernih i milostivih, kada nestanu senke u koje bi se mali čovek tako željno sklonio, ko je taj koji će pobednicima reći da u njegovo ime nemaju pravo ni kap krvi poraženih da puste? Zato ova drama i zato „U čije ime“ - reči su autora objavljene na sajtu Pozorišta.

Inače, komad je režirao Milan Karadžić, a premijerno je izveden novembra 2017. godine. Tekstopisac Mihailović je inače prvak drame od 2006. godine, a pisao je i tekstove za komade "Prava reč se još rodila nije" (2014), "Ad libitum" (2015), "Vaskrs na Moglenu" (2015) i "Srećna nova" (2017).

Na festivalu Petar Kočić u Banjaluci je, kako su saopštili iz Narodnog, za najbolju predstavu Festivala proglašena predstava "Tartif" Narodnog pozorišta Sombor i SNP Novi Sad. Za najbolju režiju nagrada je dodeljena Igoru Vuku Torbici za režiju ove predstave.

Za najboljeg glumca, dodaju, proglašen je Saša Torlaković, dok je najbolja glumica Festivala Hana Selimović, u predstavi "Tartif".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Стева Плави

    12:41 // 11. 6. 2019.

    Честитке. Заслужено!

  • Crvenkapa

    20:44 // 10. 6. 2019.

    Bravo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: