Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 11. 6. 2012.

| Kultura

Prvi Međunarodni festival pantomime u Vranju

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
pantomima fest vranje

Prvi Međunarodni festival pantomime "P(h)antomfest" biće održan u Vranju, 30. juna u pozorištu "Bora Stanković" u Vranju u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

- Festival je pokrenut sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe ljudi sa hendikepom nedostatka sluha i govora, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte – kaže Nebojša Novković, direktor festivala.

Na jednodnevnom festivalu biće izvedene tri predstave pantomime.

Predstava "Ljubav" nastala je uprodukciji "P(h)antomfesta" i premijerno će biti izvedena na ovogodišnjem, prvom izdanju Festivala.

U predstavi, koju je režirao glumac i profesionalni pantomimičar iz Skoplja Trajče Gjorgiev, glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Pored ove festivalske produkcije, biće izvedene i dve profesionalne predstave pantomime i to "Čovek" Trajčeta Gjorgieva, u produkciji Stranica teatra iz Skoplja i "Monolog sa koferom" Gerasima Dišlieva, nekadašnjeg saradnika i učenika najpoznatijeg svetskog pantomimičara Marsela Marsoa, a u produkciji Iskra teatra iz Pariza.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ulaz je besplatan.

Ideja organizatora je da se "P(h)antomfest" održava svake godine, uz dinamičnije i učestalije uključivanje gluvonemih iz zemlje i regiona, kao i profesionalnih pantomimičara, da bi se kroz nekoliko godina kroz međusobnu interakciju, postigao glavni cilj Festivala, a to je potpuno brisanje razlika među ljudima kroz umetnost.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: