Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 16. 3. 2016.

| Kultura

Prvi festival dramskih sekcija u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
dramske sekcije
Dramske sekcije često nastupaju samo u svojojoj školi; Ilustracija: arhiva JV

Učenici iz 19 osnovnih i srednjih škola iz Niša, ali i drugih mesta sa juga Srbije, koji glume u dramskim sekcijama, učestvovaće na prvom pozorišnom festivalu “Šta dramiš” čije će polufinale biti održano 26. marta, a finale 2. aprila.

Osnovci i srednjoškolci izvešće predstave na temu ekologije, zdrave sredine i čistijeg grada, a dužina je ograničena na 20 minuta.

Festival dramskih sekcija organizuje se po prvi put na inicijativu glumaca niškog Narodnog pozorišta Ivane i Miroljuba Rikija Nedovića. 

Ideja o festivalu začeta je nakon radionice koje smo pre nekoliko meseci držali nastavnicima i učiteljima koji vode dramske sekcije. Želeli smo da dramske sekcije izađu iz okvira svoje škole i da ne spremaju predstave i nastupaju samo na priredbama za dan škole ili za Svetog Savu, već da pokažu i vršnjacima iz drugih škola šta su pripremili - objašnjava Riki Nedović.

Ističe da nije očekivao ovoliko interesovanje, a da je bilo i škola iz Subotice i Pančeva koje su želela da učestvuju, ali to nije bilo moguće zbog nedostatka para. dramske sekcije Festival zajednički organizuju glumci Ivana i Riki Nedović, Regionalni centar i Dečiji centar; foto: J. C.

Ovo je pionirski poduhvat, nadamo se da će zaživeti. Sada sve radimo volonterski i isključivo iz ljubavi prema deci i pozorištu - kaže Nedović.

Plan je da se sve dramske sekcije takmiče u polufinalu 26. Marta i to na tri lokacije - Dečiji centar, Regionalni centar i u jednoj od niških škola. Najboljih šest predstava nadmetaće se u finalu 2. aprila u Pozorištu lutaka.

Osmislili smo način da u prvom krugu takmičenja đaci glasaju jedni za druge po evrovizijskom modelu. Na kraju krajeva, nije ni bitno ko će pobediti, bitno je druženje, da im se razvije mašta i da deca steknu znanje i ljubav prema pozorištu - objašnjavaju niški glumci.

Kako su ovogodišnja tema festivala ekologija i čistoća, podršku će pružiti JKP “Mediana”. Ovo preduzeće će svim učesnicima festivala, odnosno sekcijama, pokloniti nekoliko sadnica za školu, dok će pobednici biti nagrađeni kompletnim uređenjem školskog dvorišta.

Na festivalu će učestovati 4 srednje škole - “Dušan Trivunac Dragoš” iz Svrljiga, Pravno-poslovna škola i Ekonomska škola iz Niša i pirotska Srednja stručna škola. Takmičiće se i niške osnovne škole “Branko Miljković”, “Car Konstantin”, “Ćele kula”, “Vuk Karadžić”, “Radoje Domanović” i “Dušan Radović”.

Učesnici će biti i sekcije iz osnovnih škola “Ivan Goran Kovačić” iz Niške Banje, “1. maj” iz Trupala, “Stojan Ljubić” iz Kosančića, “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca, “Desanka Maksimović” iz Čokota, “Nikodije Stojanović Tatko” iz Prokuplja, “Lela Popović” iz Miljkovca, “Vojislav Ilić Mlađi” iz Huma i iz ŠOSO “14. oktobar.

Festival zajednički organizuju Regionalni centar, Dečiji centar i Pozorište lutaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • cica

    12:39 // 16. 3. 2016.

    Ako neka se deca,bave i angazuju oko lepih stvari

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: