Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 20. 9. 2017.

| Kultura

Prvo veče LIFFE-a u znaku ovogodišnjeg laureata Emira Kusturice [foto]

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
projekcija-filma-Na-mlečnom-putu,-Narodno-pozorište-Leskovac,-foto-Stefan-Stamenković
Sve u znaku Kusturice; foto: Stefan Stamenković

U narednih pet dana Leskovac će ugostiti glumce i reditelje iz zemlje i regiona u okviru jubilarnog 10. Festivala filmske režije. Sve je počelo projekcijom filma “Na mlečnom putu”, a ispred Leskovačkog kulturnog centra održana je svečanost na kojoj su predstavljeni glumci i reditelji festivala, kao i bogat program koji očekuje publiku.

Siniša-Pavić,-foto-Stefan-Stamenković foto: Stefan StamenkovićCrevenim tepihom, koji je po prvi put bio postavljen oko bine na Širokoj čaršiji, prošetali su poznati glumci i glumice, reditelji i prijatelji Festivla - Zoran Cvijanović, Mira Banjac, Branislav Lečić, Emir Kusturica, Sloboda Mićalović, Karpo Aćimović, Zrinko Ogresta, Siniša Pavić, ali i direktorka Kulturnog centra Sonja Conić i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Ovaj jedinstven regionalni festival, prema rečima direktorke kulturnog centra Sonje Conić, počeo je skromno od ideje grupe entuzijasta, a došao dotle da postane značajna stanica na mapi kulturnih dešavanja Srbije. Ona je svoje obraćanje završila na dijalektu, rečima leskovačkog književnika i filmskog stvaraoca Radeta Jovića.

Mi Leskovčani na malečku stoličku sedimo, al’ u golemo nebo gledamo. Nama je večeras nebo bliže, jer put do zvezda osvetljava LIFFE - kazala je Conić.

Mira-Banjac----foto-Stefan-Stamenković foto: Stefan StamenkovićMnogobrojnoj publici, nakon prikazivanja inserta iz filma “Balkanski špijun”, obratila se i naša slavna glumica Mira Banjac, poželevši im da ovih dana uživaju u velikim filmskim ostvarenjima i da čuvaju kulturu.

Što su me našpijunirali - evo ja sam ovde! Poštovana publiko, pred kojom sam svih sedamdeset godina stajala mirno kao vojnik, želim da svojoj deci ukažate na ono što je suština svakog naroda, a to je njegova nacionalna kultura. Čuvajte to kao oko u glavi - rekla je Banjac.

Ovom prilikom gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uručio je Kusturici i plaketu “Živojin Žika Pavlović”, nakon čega je otpočeo koncert Kusturice i “No Smoking Orchestar” koji je publika željno iščekivala.

Žika Pavlović je za mene bio nedostižan i bio je čovek za koga sam tada, a i sada mislim, da je jedan od najvećih svetskih reditelja. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u odluci da se na ovaj način svake godine sećamo Žike Pavlovića i utoliko sam više srećan što sam dobio ovu nagradu - rekao je Kusturica.

uručivanje-nagrade-i-poklona,-foto-Stefan-Stamenković foto: Stefan StamenkovićOvu svečanost kojoj je prisustvovalo mnogo ljudi, vodili su naši mlad glumci, poznati po ulogama u seriji “Vojna akademija”, Dragana Dabović i Bojan Perić, a za muziku je, do početka koncerta, bio zadužen kamerni orkestar “Amoroso” iz Leskovca.

U narednih nekoliko dana, u Leskovcu će se na dve lokacije - u sali Leksovačkog kulturog centra i u Narodnom pozorištu, prikazivati filmovi koji su obeležili proteklu godinu. Projekcije će počinjati u 19:15 sati, a cena pojedinačne ulaznice je 200 dinara.


Nakon otvaranja koncert Kusturice i “No Smoking Orchestra”

Kusturica-&-No-Smoking-Orchestra-2,-foto-Stefan-stamenković foto: Stefan StamenkovićKoncert, koji je počeo sa zakašnjenjem, publika je željno iščekivala, jer Kusturica sa bendom nakon 8 godina, ponovo svira u Srbiji. Muzičare, nakon što su stupili na binu, publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Uz obradu melodije iz poznatog filma “Pink Panter”, Kusturica je pozdravio Leskovčane, a nakon toga predstavio članove benda.

Leskovac - dobro veče! Hajde da zajedno otpevamo neka imena ovih dobrih muzičara - rekao je Kusturica.

Publika je uživala u zvucima koji su se čuli duž celog Bulevara oslobođenja u Leskovcu.

Kusturica-&-No-Smoking-Orchestra-8,-foto-Stefan-stamenković Nisam očekivala ovakvu organizaciju samog festivala, zaista sam uživala, i u samoj svečanosti, kao i sada u muzici koju izvodi Kusta sa njegovim bendom - kazala je jedna Leskovčanka.

Bend je nastao reformacijom “Zabranjenog pušenja”, a 1999. godine zvanično menja ime u Emir Kusturica & No Smoking Orchestra. Do sada su izdali 5 albuma, radili muziku za brojne filmove i imali svirke širom sveta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Izabela Draskovic

    12:33 // 20. 9. 2017.

    Svaka cast i Kusti i Leskovcu!
    Zato se Nis toga nije dosetio.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: