Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 28. 11. 2022.

| Kultura

Publika je željna pozorišta - pokazao jubilarni aleksinački pozorišni festival koji je završen dodelom nagrada

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Dodela nagrada PIP, novembar 2022; slika 3; foto: Hadži Miodrag Miladinović
Dodeljena priznanja najboljima; foto: Hadži Miodrag Miladinović

Jubilarni 10. Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu završen je sinoć dodelom nagrada, a pozorišna kritičarka Jovana Stanković ističe da je pokazao da su poluprazne "kovid sale" naša prošlost i da je publika željna pozorišta. U žiriju su bili teatrolozi i glumica, koji su osim odluke o priznanjima istakli da je selektor Goran Ibrajter aleksinačkoj publici pružio estetski vredan i moderan izbor.

Aleksinac je prethodnih nedelju dana bio pozorišna prestonica, a pozorišna kritičarka Jovana Stanković ističe da je ovogodišnji Festival prvoizvedenih predstava zaista i protekao jubilarno i čini joj se da je sada sve "došlo ne svoje mesto" i raduje je što je publika bila zainteresovana za odigrane komade. Predstave PIP Aleksinac; foto: Hadži Miodrag Miladinović Završen jubilarni festival; foto: Hadži Miodrag Miladinović

Publika je željna pozorišta i to je jedan od najvažnijih ciljeva koji je festival, nadam se, ispunio. Značaj desetog PIP-a se ogleda i u sferi umetnosti, budući da smo imali promocije najsvežijih izdanja vezanih za dramsku umetnost, ali smo i pogledali šest odličnih predstava, diskutovali o problemima kojima se bave i to je suština, promišljanje i dijalozi. Jasno je da je naš festival pronašao svoje mesto među pozorišnim festivalima u Srbiji, da je to mesto izuzetno važno i cenjeno, i to nam govori da smo na pravom putu - ističe Stankovićeva.

Festival je završen sinoć dodelom nagrada i predstavom Noć u kući gospodina kolaka koja je odigrana u čast nagrađenih. Predstave PIP Aleksinac 1; foto: Hadži Miodrag Miladinović Završen jubilarni festival; foto: Hadži Miodrag Miladinović

Predsednica žirija ove godine bila je glumica Biljana Nikolić, a članovi teatrolozi dr Miroslav Radonjić i dr Milivoje Mlađenović, koji su zaključili da je izbor predstava u takmičarskom programu koji je načinio selektor Goran Ibrajter pružio aleksinačkoj publici odnegovanog ukusa, zbirku estetski vrednih prvoizvedenih pozorišnih događaja nastalih u našim pozorišnim centrima.

Najveća vrlina predočenih predstava jeste modernost i dotok svežih teatarskih ideja. U tematskom pogledu zajednička osobina ovogodišnjeg izbora je presipitivanje problema identiteta koji je nametnuo i slogan festivala "U traganju za samim sobom" - ističu.


Ko je sve nagrađen na 10. Festivalu PIP?

Odluke o nagradama doneli su, kažu, sagledavajući umetničke domete 5 predstava koje su bile u takmičarskoj selekciji. Dodela nagrada PIP, novembar 2022; slika 4; foto: Hadži Miodrag Miladinović Dodeljena priznanja najboljima; foto: Hadži Miodrag Miladinović

Tako su nagradu za najboljeg mladog glumca i najboljeg glumca festivala dodelili za uloge u predstavi Dečko iz poslednje klupe Huana Majorge, u režiji Tijane Vasić, Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Nagrada "Dušan Duka Jovanović" za najboljeg mladog glumca dodeljena je Nikoli Mijatoviću, za ulogu Klaudija, a najbolji glumac na festivalu je Daniel Kovačević, koji je igrao Hermana u istoj predstavi. Dodela nagrada PIP, novembar 2022; foto: Hadži Miodrag Miladinović Dodeljena priznanja najboljima; foto: Hadži Miodrag Miladinović

Nikola Mijatović je demonstrirao izuzetnu osetljivost za sve nijanse kompleksnog lika učenika Klaudija. Gradeći ulogu profesora Hermana Daniel Kovačević je vešto uspeo da izbegne zamke neodoljivog stereotipa koji nameću uloge moćnih i autoritativnih likova - navodi žiri.

Najbolja glumica ove godine je Aleksandra Arizanović, koja je dobila priznanje "Olga Ivanović", za ulogu u komadu Fleke Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića, Kraljevačkog pozorišta.

Aleksandra Arizanović je pokazala raskoš svog talenta u dočaravanju verodostojnosti ove setne lirične poeme o odrastanju - ističu.

Dodela nagrada PIP, novembar 2022; slika 1; foto: Hadži Miodrag Miladinović Dodeljena priznanja najboljima; foto: Hadži Miodrag Miladinović Specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodeljena je glumačkom ansamblu predstave Poslednje devojčice Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića, Pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice.

Ekspresivna, dinamična i energična glumačka virtuoznost kompletnog ansambla čini jedan od najupečatljivijih kvaliteta subotičke predstave - pojašnjavaju.

Kokan Mladenović je dobio i priznanje za najbolju režiju pomenute predstave, jer je, kako obrazlaže žiri, režirao kao dramsku simfoniju i globalnu metaforu naše sumračne civilizacije.

Predstava Fleke dobila je još dve nagrade žirija - za najbolju predstavu, jer je, kako navodi žiri - emotivna, crnohumorna i nostalgična pozorišna priča o večno aktuelnim fenomenima života i smrti, zaokružena inventivnim rediteljskim rešenjima i snažnim glumačkim izrazom, kao i priznanje "Slobodan Selenić" za najbolji dramski tekst koji je dodeljen Tijani Grumić. Dodela nagrada PIP, novembar 2022; slika 2; foto: Hadži Miodrag Miladinović Dodeljena priznanja najboljima; foto: Hadži Miodrag Miladinović

Pisana iz perspektive deteta, drama Fleke ima lirsku fakturu u kojoj se izvanredno smenjuju vedri, setni, nežni, asocijativni nizovi dramski potentnih slika - ističe žiri.

Podsetimo, ovogodišnji Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu održan je od 22. do 27. novembra, a komadi koje je publika mogla da pogleda bave se problemima savremenog društva, a bilo je i komičnih situacija sa kojima svaki pojedinac može da se poistoveti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: