Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 17. 12. 2013.

| Kultura

Publikacije pirotskog Muzeja Ponišavlja

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
muzej-slika.jpg
„Tefter malog Riste“ je najstariji i najznačajniji pisani dokument pirotskog Muzeja

Pirotski Muzej Ponišavlja u saradnji sa Ministarstvom kulture objavio je dve publikacije "Tefter malog Riste" i "Umetnička zbirka Prvog maja".

„Tefter malog Riste“ je najstariji i najznačajniji pisani dokument pirotskog Muzeja, a u pitanju je beležnica pirotskog trgovca Hristivoja Jovanovića u čijoj se origanalnoj kući i nalazi Muzej.

Po prvi put tefter je objavljen u obliku knjige sa predgovorom koji su napisali kustosi Mila Panajotović i Saška Velkova.

- Sam tefter nam u velikoj meri objašnjava način poslovanja u 19. veku. Hristivoje je bio pedantan trgovac koji je vodio računa o svom poslovanju. Ipak, ono što upada u oči i što baca novo svetlo na najpoznatijeg pirotskog trgovca je činjenica da njegove kamate, blago rečeno, nisu bile baš najpovoljnije - kaže kustos Mila Panajotović.

Druga publikacija čiji je autor Radmila Vlatković bavi se umetničkom zbirkom koja se nalazi u fabici „Prvi maj“.

- Malo je primera u bivšoj Jugoslaviji kao što je „Prvi maj“. Umetnička zbirka fabrike sadrži značajna imena, ne samo na bivšem jugoslovenskom, nego i na svetskom nivou. Tu su dela Dušana Džamonje, Miće Popovića i mnogih drugih. Ova knjiga sada otvara i pitanje šta će se desiti sa ovom zbirkom. Mislim da lokalna samouprava i država moraju da urade sve kako bi se ova dela izuzela iz privatizacije i stavila na uvid javnosti. Slike i tapiserije bi mogle da budu smeštene u Muzeju Ponišavlja, dok bi skulpture mogle da budu postavljene na gradskim trgovima i parkovima - kaže Vlatkovićeva.

U Muzeju Ponišavlja planiraju da i tokom naredne godine nastave priču o Hristivoju Nikoliću i to putem novih dokumenata koja su otkrivena, a od kojih neka potiču i iz Istanbulskog arhiva.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: