Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 11. 3. 2019.

| Kultura

Rad i ljudi Narodnog pozorišta opisani u novoj monografiji niškog novinara

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
narodno pozoriste
Na pozorište je, kaže autor, u mnogome uticao i društveno-politički milje; foto: JV

Kakav je bio pozorišni život na daskama niškog Narodnog pozorišta, ali i kako ga je definisao društveno politički momenat u periodu od 1988. do 2017. godine, opisao je u novinar Slobodan Krstić u monografiji “Misija dostojna poštovanja”.

promocija Na promociji je istaknuto i to što se u niškim medijima malo obraća pažnja na kulturu; foto: S. M.Krstić je kao dugogodišnji novinar i pozorišni kritičar Narodnih novina bio hroničar magičnog života pozorišta. Kaže da je monografiju načelno završio 1998. godine, ali da upravnici Narodnog pozorišta nikada nisu objavili njegovo delo.

Oni su se smenjivali, a monografija je rasla sve do danas, kada je Narodno pozorište konačo objavilo ovo značajno svedočanstvo o neobičnom pozorišnom svetu.

Sve stvari koje su se dešavale itekako su se odražavale unutar pozorišta pa je ovde bilo i mnogo svađa i tuča i privođenja glumaca i vrlo nelagodnih situacija i morao sam svega toga da budem svestan i mnogo sam se mučio i dugo radio - ističe Krstić.

Novinar i asisistent na Filozofskom fakultetu u Nišu Velibor Petković, osvrnuo se i na to kako današnji mediji, zbog novca, nedovoljno obraćaju pažnju na kulturu.

Nekada je u Narodnim novinama bilo 8 novinara koji prate kulturu. Danas nije tako. Juri se profit, a zatvoren je i Radio Niš - istakao je Petrović.

Podsetimo, večeras zvanično počinje novi niški pozorišni festival Teatar na raskršću.

Program Festivala "Teatar na raskršću"

11. mart - Narodno pozorište Niš, Premijera Putujuće pozorište Šopalović, Tanja Mandić Rigonat

12. mart - Narodno pozorište Sombor, Autorski projekat Kokana Mladenovića, po motivima drame Radoslava Zlatana Dorića Kad bi Sombor bio Holivud, režija Kokan Mladenović

13. mart - "Međunarodni teatarski festival - Scena MESS" Sarajevo, po motivima Anarhije u Bavarskoj R. W. Fassbindera, We are born naked an the rest is…, režija Florian Fischer

13. mart - Kraljevsko pozorište "Zetski dom" Cetinje, Karl Marks/Dramaturg i adaptacija: Vedrana Božinović, Kapital, režija Andraš Urban

14. mart - Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Sofokle/Dramaturg i adaptacija: Ivan Penović i Ozren Prohić, Filoktet, režija Ozren Prohić

15. mart - Narodno pozorište u Beogradu, Dušan Kovačević Balkanski špijun, režija Tatjana Mandić Rigonat

16. mart - "Ivan Radoev" Drama and Puppet Theatre Pleven, Anton Pavlovič Čehov, Višnjik, režija Vasilij Senin

17. mart - Dramski teatar Skoplje, David Aldridž/Dramaturg: Saška Boškova, Festen, režija Zoja Buzalkovska

18. mart - Slovensko narodno gledališče Maribor, Ivor Martinović po filmskom scenariju Lukina Viskontija, Enrika Mediolija, Nikole Badaluka, Sumrak bogova, režija Dalibor Matanić

19. mart - U čast nagrađenih - Ars Moriendi Theatre Group Thessaloniki, Biljana Srbljanović, Sarajevo 1914 - Mali mi je ovaj grob, režija Tanos Nikas

Sve predstave počinju u 20 sati.

Biće organizovan čitav niz pratećih programa - okrugli sto kritike, tribina Teatar na raskršću, promocije knjiga i pozorišnih časopisa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: