Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 25. 11. 2013.

| Kultura

Radnici Vodovoda oštetili nalazište Medijana

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
medijana.jpg
Radili na vodozahvatu, a oštetili spomenik, arhivska fotografija

Radeći na vodozahvatu u blizini Arheološkog nalazišta Medijana, radnici niškog JKP “Naisus” oštetili su deo ovog vrednog istorijskog spomenika.

Problem je uočio jedan od saradnika Zavoda koji je obilazio aktivno gradilište na Vili sa peristilom.

- Radovi su na licu mesta obustavljeni odmah nakon što je jedan od saradnika Zavoda uočio mehanizaciju koja je radila u neposrednoj blizini, kako je rečeno od strane nadležnih, na "redovnom održavanju vodozahvata" - saopšteno je iz Zavoda.

Nakon toga stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika obišli su ceo prostor na kome su radovi izvedeni i utvrdili su, piše u saopštenju, da je veliki deo nalazišta ugrožen ovim aktivnostima, kao i da su pojedini delovi pretrpeli velika oštećenja.

Kompletna dokumentacija, zajedno sa zvaničnim Rešenjem o obustavi radova upućenim Vodovodu, prosleđena je svim nadležnim institucijama i Ministarstvu kulture i informisanja još u toku prethodnog dana, kako bi već danas bile preduzete dalje mere.

Na licu mesta bio je i direktor JKP “Naisus” Dejan Andrejević koji je, kako stoji u saopštenju, obećao da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti. U niškom Vodovodu kažu da će se zvaničnim sopštenjem oglasiti tokom dana.


Po nalazištu kopali zatvorenici

U saopštenju Zavoda za zaštitu spomenika navodi se da je radove za potrebe JKP "Naisus" neposredno izvodio Kazneno-popravni zavod Niš.

Prema nepotvrđenim informacijama za ovaj posao bili su angažovani zatvorenici, koji su radili pod nadzorom stručnjaka niškog Vodovoda.

Takozvani bunari sa vodom nalaze se neposredno uz nalazište Medijana, što se na satelitskom snimku jasno vidi.

Satelitski snimak Medijane Satelitski snimak Medijane - arheološko nalazište i bazeni


Vodovod: Ishitrena reakcija

Iz niškog Javnog komunalnog prduzeća "Naisus" poručuju da su brinuli, pre svega, o redovnom vodosnabdevanju i da su u skladu sa projektom koji se, bez problema, sprovodi poslednjih decenija pristupili radovima na održavanju zelenih površina na izvorištu Medijana.

- Ishitrena reakcija, bez želje da se sagleda činjenica da egzistiramo na praktično istoj lokaciji, ali i da nam se preklapaju interesi, rezultirala je saopštenjem koje je stiglo iz Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu. Važnost Arheološkog parka Medijana je nemerljiva i neosporna, ali to svakako ne sme da umanji važnost izvorišta Medijana i našu obavezu da brinemo o tome kakvu ćemo vodu dobijati sa tog izvorišta - stoji u saopštenju JKP "Naisus".

Kako kažu u Vodovodu sve osim urednog i redovnog vodosnabdevanja, ubuduće može biti predmet razgovora "Naisusa" i Zavoda.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Suncica Pejic

    09:04 // 8. 2. 2014.

    Sve ovo bi bilo i smesno da mi obicni smrtnici sve te ujdurme ne placamo debelo,kako li su svi ti radovi placeni iz kojih fondova;budjeta ili iz djepova izvodjaca radova.Po glavi stanovnika krediti.

  • mr Ljubica Jovanovski

    13:54 // 27. 11. 2013.

    SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA ! Direktor muzeja nije obavešten.

  • Goran

    21:42 // 26. 11. 2013.

    Smesni su i jedni i drugi, jadan je onaj ko ih je postavio tu gde jesu, a mi treba da pamtimo..Cini mi se da je pre neki mesec bio isti problem, a sada se i jedni i drugi prave ludi. Jadno je to.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: