Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:56, 17. 2. 2016.

| Kultura

Radnici u kulturi tuže Grad zbog kašnjenja plata

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
radnici-u-kulturi
Odlučili da presaviju tabak; foto: JV

Zbog toga što nisu primili deo plate za avgust 2013. godine, kao i deo januarske plate ove godine, radnici zaposleni u kulturnim ustanovama u Nišu odlučili su da tuže Grad.

Kako kaže predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u kulturi Grada Niša Slobodan Miljković, dinamika isplate je poremećena septembra 2013. godine, kada je radnicima “zakinut” deo zarade za avgust.

Taj deo im, međutim, navodi Miljković, nikada nije isplaćen iako su “blagovremeno obavestili nadležne o kašnjenju”.

Nakon što ove godine nisu primili, kaže, ni deo januarske plate, odlučili su da presaviju tabak.

Oni računaju na to da, ako ih tužimo za deo zarade, to će nam platiti u međuvremenu i na sudu sve pada u vodu. Moraćemo da platimo troškove suđenja i bićemo na gubitku. Zato ih nećemo tužiti za deo plata, već ćemo tražiti da nam isplate kamate za kašnjenje zarada - kaže on.

Miljković objašnjava da će radnici na sudu tražiti kamatu za svaki dan zakašnjenja. Sa troškovima advokata, ročišta i veštaka koji treba da obračuna kamatu, Miljković procenjuje da će svaki radnik koji bude tužio Grad dobiti obeštećenje od oko 100.000 dinara za oba dela zaostalih zarada. 

Zamislite kolika će to šteta biti za budžet Grada, ali ne našom krivicom. Od 2013. godine im šaljem dopise, ali se niko nije oglasio ni reagovao - dodaje Miljković.


"Ne ulaze u ustanove kulture, a kritikuju"

U javnim nastupima gradonačelnika Zorana Perišića i njegovog zamenika Ljubivoja Slavkovića, prema Miljkovićevim rečima, često se može čuti da je previše zaposlenih u kulturi i da tu vlada veliki nerad, što u ovom Sindikatu smatraju vređanjem.

Prvo, da bi znali da li se radi u ustanovama kulture ili ne, morali bi prvo da uđu u neku od njih. Oni se ne pojavljuju, niko nije imao to zadovoljstvo da ih vidi u ustanovama kulture - dodaje Miljković.

On se takođe pita i, ukoliko vlast procenjuje da postoji višak zaposlenih, zašto su primali te zaposlene “ako im je kultura već toliko opterećenje”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • krojf

    10:30 // 18. 2. 2016.

    Kultura - pukla,osnovne skole u blokadi,javna preduzeca u blokadi i ne primaju plate po 10 meseci,sindikati cute,gradonacelnik cuti,mediji pak po nesto i napisu- gde se mi ovo nalazimo,cemu ovo vodi,jel neko možda zna odgovor?

  • Dr M. STANOJLOVIĆ

    09:54 // 18. 2. 2016.

    Tačno je da Uprava za kulturu i većina direktora u ustanovama kulture predstavljaju neupotrebljiv deo Grada. Radnici u kulturi su nešto drugo i građani to prepoznaju, jer shvataju da je to potreba Grada.

  • dragoljub stamenkovic

    09:46 // 18. 2. 2016.

    Све ће бити боље кад ГРАДОНАЧЕЛНИК НИША буде најбољи из СНС НЕША ГУСКА !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: